Președintele Academiei Române: Școala nu are nevoie de introducerea de noi discipline. Minorele nasc pentru că provin din familii dezorganizate și nu merg deloc la școală

Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a afirmat, în legătură cu introducerea orelor de educație sexuală, că școala noastră nu are nevoie acum neapărat de introducerea de noi discipline, iar fetele minore nasc înainte de vreme sau își încep viața sexuală prea repede pentru că provin, în mare măsură, din familii dezorganizate, pentru că nu merg deloc la școală sau pentru abandonează școala după o clasă sau două și nu beneficiază deloc de educație organizată.

„Dacă crede cineva că fetele minore nasc înainte de vreme sau că își încep viața sexuală prea repede sau că nu respectă igiena sau că sunt surprinse traversând strada în afara trecerilor de pietoni etc. pentru că nu învață la școală nimic despre sex, despre nașteri, despre curățenie sau despre circulația pe drumurile publice, se înșală amarnic. Ele fac toate aceste lucruri fiindcă provin – în mare măsură – din familii dezorganizate, pentru că nu merg deloc la școală sau pentru abandonează școala după o clasă sau două. Adică pentru că nu beneficiază deloc de educație organizată. Aici este tragedia școlii noastre românești. Avem localități și medii sociale în care 20-30% dintre copii nu merg deloc la școală. Aceștia nu știu literele și nu pot să scrie și să citească, adică sunt analfabeți propriu-ziși. Apoi avem peste 40% analfabeți funcționali, adică din aceia care citesc cu oarecare greutate, dar nu știu ce citesc. Ignoranța provine din lipsa de exercițiu, din gramatica puțină și prost făcută (fapt pentru care se concentrează prea mult asupra recunoașterii literelor, silabelor, cuvintelor), dar și din necunoașterea noțiunilor”, a scris președintele Academiei Române, într-o postare pe Facebook.

Academicianul Ioan Aurel Pop a spus că prima grijă a noastră ar trebui să fie școlarizarea tuturor copiilor și prevenirea abandonului școlar și asigurarea tuturor școlilor cu învățători și profesori buni, bine pregătiți.

„Cum să fac limba și literatura română cu un ‘profesor’ care abia și-a luat bacalaureatul, dacă l-a luat? Cum să aibă profesorul și directorul de școală un statut respectat în comunitate, dacă primarul îl amenință, în fața elevilor și părinților, cu destituirea? Aș zice că școala noastră are nevoie – înainte de înlocuirea materiilor vechi cu unele noi – de măsuri drastice organizatorice, de reașezarea ei pe un făgaș normal, bine arătat nouă de Spiru Haret, de Petru Poni și chiar de Mihai Eminescu (care a fost o vreme inspector școlar). Firește, anii au trecut și școala este obligată să țină pasul cu viața, dar nu aruncând peste bord valorile reale în favoarea unora iluzorii. Iar programele europene, naționale sau locale de educație sunt foarte importante, dar nu de ele ducem lipsă în primul rând, ci de aplicarea legilor existente, de scoaterea educației din statutul de cenușăreasă, de tratarea cu seriozitate a școlii. Altminteri, vom distruge fără bombe și pandemii, dar pas cu pas, acest popor”, se arată în postarea președintelui Academiei Române.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.