Președintele ANMCS: Acreditarea va fi suspendată pentru spitalele ce nu îndeplinesc condițiile pe baza cărora au fost acreditate

„Procedura de suspendare este menită să rezolve situațiile în care un spital nu îndeplinește toate condițiile pe baza cărora a fost acreditat, dar nici nu este în situația de a nu îndeplini punctajul minim necesar pentru a-și menține acreditarea. În aceste condiții, va trebui să se suspende activitatea”. Este declarația făcută de președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi, pentru Ro Health Review.

După ce ordonanța de urgență care prevede că Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) va avea dreptul să suspende acreditarea spitalelor a fost publicată în MO, urmează ca modalitatea efectivă de realizare să fie stabilită de către Colegiul Director al instituției, a precizat  dr. Cepoi.

Potrivit normei publicate în Monitorul Oficial, Guvernul introduce un nou paragraf în Legea nr. 185/2017: “suspendarea acreditării – măsură care se dispune în condițiile stabilite prin hotărârea Colegiului director” al ANMCS. Intervalul de timp în care acreditarea este suspendată nu determină prelungirea perioadei de valabilitate a certificatului de acreditare al unei unități sanitare, se precizează în document.

Colegiul director al ANMCS este și cel care decide condițiile reevaluării unităților sanitare, dar și metodologia în baza căreia se face monitorizarea unităților sanitare.

Ordonanța mai prevede că, ”pentru unitățile sanitare care se află pentru prima dată în procedura de acreditare, aceasta nu se poate extinde pentru mai mult de 4 ani de la data înscrierii”. Anterior, perioada maximă era de cinci ani.

În aceeași ordonanță este introdusă și obligativitatea afișării însemnelor privind acreditarea, ”la loc vizibil, în exteriorul unităților”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.