Președintele ANMCS: Fără o disciplinare și fără o reglementare a utilizării inovațiilor, riscurile sunt mai mari decât dacă nu le-am introduce. 

Pentru siguranța pacienților, este nevoie de implementarea unor protocoale și reglementări în ceea ce privește utilizarea produselor și tratamentelor inovative, a atras atenția dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, la evenimentul de lansare a Cartei Albe a Inovației în Sănătate.

„Contribuția noastră la realizarea acestui proiect este formarea profesioniștilor din Sănătate, în sensul deschiderii către inovație, către nou. Nu numai în ideea utilizării unor produse sau soluții diagnostice și terapeutice, unde profesioniștii sunt destul de deschiși, ci în organizarea și reglementarea utilizării acestor produse și soluții terapeutice și diagnostice. Pentru că fără o disciplinare și fără o reglementare a utilizării acestor inovații, riscurile sunt mai mari decât dacă nu le-am introduce”, a declarat dr. Vasile Cepoi, pentru RoHealth Review

Președintele ANMCS a venit și cu un exemplu în acest sens.

„Dacă facem o comparație între inovația în aviație și inovația în medicină, în aviație inovația a dus la scăderea numărului de acccidente, în medicină a dus la creșterea numărului de accidente. De ce? Pentru că în aviație odată cu introducerea inovației s-au introdus și proceduri și protocoale și reglementări și s-au implementat în mod real, în sănătate s-au implementat fără a introduce aceste reguli sau dacă s-au introdus, de multe ori s-au introdus formal. Ceea ce face Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate este tocmai acest lucru: schimbarea culturii organizaționale, formarea unei culturi a călității și a siguranței pacientului, prin introducerea de reguli în utilizarea resurselor existente și a inovației în mod special”, a spus dr. Vasile Cepoi.

 

Probleme în ceea ce privește accesul la medicamente și tratamente inovative în România

 

Președintele ANMCS admite însă că România nu stă prea bine în ceea ce privește introducerea inovațiilor în medicină. Asta din două motive, crede dr. Vasile Cepoi.

„Introducerea medicamentelor inovative și a soluțiilor terapeutice și diagnostice inovative se face cu pași destul de greu de parcurs în sistemul public de sănătate, având în vedere costurile asociate acestor inovații, pe de o parte; iar pe de altă parte, capacitatea redusă, să spunem, a sistemului de a se adapta la aceste schimbări. Pentru că introducerea unei inovații nu presupune adăugarea inovației la ce se întâmplă – lucrăm și cu vechile soluți și cu noile soluții -, ci presupune o renunțare la anumite soluții și trecerea la o altă soluție, mai eficientă probabil”, a precizat acesta.

În ceea ce privește Carta Alba a Inovației în Medicină – care cuprinde soluții tehnice aplicabile în România – președintele ANMCS spune că inițiativa este foarte bună, iar ideile sunt fezabile, dar că problema este în ce măsură decidentul politic își va însuși și va trece pe agenda publică soluțiile propuse.

„Inițiativa de a crea acel fond (n.r. Fondul de Inovație pentru medicamente) care să susțină intrarea în practică medicală a unor inovații înainte de a parcurge toți pașii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a fi susținut din fonduri publice mi se pare o inițiativă extrem de interesantă:, a mai spus președintele ANMCS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.