Președintele APMA: Ar trebui introduse niște filtre. Pacientul nu trebuie să ajungă în spital, fără să treacă prin Ambulatoriul de specialitate

Cosmin Alexandrescu, președinte Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA), a declarat că „în Ambulatoriu, de multe ori, medicul trebuie să aibă ceva în plus: pregătire managerială. La nivel de cabinet, medicul este antreprenor în Ambulatoriul de specialitate, în medicina primară”.

Președintele  APMA a precizat că este nevoie, la acest moment, „să ne gândim la un circuit mai logic al pacientului”.

„Ar trebui introduse niște filtre. Pacientul nu trebuie să ajungă în spital, fără să treacă prin Ambulatoriul de specialitate. Multe cazuri se pot rezolva aici. De asemenea, partea de finanțare este extrem de importantă. Nu vorbesc doar de valoarea punctului. Sunt mulți pacienți care ajung în spital pentru că laboratoarele de analize medicale sau de imagistică au plafoane extrem de limitate. Astfel, pacienții nu pot fi investigați în Ambulatoriu și atunci cea mai simplă soluție este să meargă în UPU, la urgențe. Încărcăm spitalul și lăsăm Ambulatoriul. Costurile sunt mari pe sistem. Ar trebui să ne gândim mai bine cum îl manageriem”, a explicat Cosmin Alexandrescu.

Președintele APMA a atras atenția că „pentru dezvoltarea furnizorilor de servicii medicale, în zonele rurale și în orașele mici, nu pot fi atrase fonduri europene, pentru că legea nu permite”.

„Un cabinet medical individual, organizat din punct de vedere juridic ca un PFA, nu are dreptul să atragă fonduri europene. Orice furnizor de servicii medicale, indiferent de forma de organizare, fie că este spital, cabinet sau SRL, nu poate să își deducă TVA-ul, pentru achizițiile de aparatură și de consumabile medicale”, a mai precizat Cosmin Alexandrescu.

„Negocierea contractului-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate este un fel de glumă”, a declarat președintele APMA.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate impune un contract întregului corp medical. Negocierea este un fel de glumă. Asociațiile profesionale, patronale sunt consultate, dar, de multe ori, punctul lor de vedere nu contează”, a atenționat Cosmin Alexandrescu, președintele APMA.

Declarațiile au fost făcute în cadrul mesei rotunde „Medicina de Ambulator, resursă cheie în managementul eficient al sistemului sanitar”, parte din cea de a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), eveniment desfășurat online, cu sprijinul Sănătatea Press Group.

La cea de-a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București s-au înscris peste 8.000 de medici, evenimentul conținând 16 sesiuni științifice, prezentate de 71 de speakeri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.