Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), a vorbit, într-un interviu pentru Ro Health Review, despre necesitatea unui cadru legal bine reglementat în ceea ce privește amenzile pentru nerespectarea directivei Uniunii Europene privind medicamentele contrafăcute. Potrivit unui proiect de ordonanță, fabricanții/distribuitorii angro/persoanele autorizate sau îndreptăţite să furnizeze medicamente către populaţie din România urmează să fie amendate cu amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei pentru neefectuarea verificărilor privind elementele de siguranță care apar pe ambalajul medicamentelor sau pentru nerespectarea articolelor din regulamentul privitor la aceste elemente de siguranță. Elementele de siguranță au fost introduse pentru a preveni pătrunderea medicamentelor falsificate în lanțul legal aprovizionare.
Lăpădatu spune că amenzile sunt bine-venite, dar că e nevoie un cadru legal clar, care să nu lase loc de erori. Mai ales în contextul în care, avertizează președintele APAA, amenzile ar putea duce chiar până la închiderea unor farmacii.
„Nu zic să nu se dea. Eu aș merge chiar mai drastic. Dacă fac o investigație și descopăr că o farmacie a cumpărat cu bună știință un medicament contrafăcut, i-aș ridica licența. Dar nici nu poți să acuzi și să pui o presiune pe farmacie dacă nu ai dovada că a cumpărat cu bună știință acel medicament. Pentru că poate a cumpărat de bună-credință, n-a știut că medicamentul e contrafăcut”, spune Rozalina Lăpădatu.
Punctul principal de interes ar trebui să fie altul, adaugă președintele APAA.
„Și cred că, într-adevăr, focusul principal trebuie să fie pe descoperirea rețelei care produce și introduce în piață medicamente false, pentru că este riscul enorm pentru pacienți, să cumpere ceva care nu știe ce este, să îl folosească pentru o boală și practic să moară cu zile. El liniștit știind că a luat medicamentul care trebuie, când, de fapt, nu lua ce trebuie.”, atrage atenția președintele asociației de pacienți.
Vă prezentăm mai jos interviul cu Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
Rozalina Lăpădatu, despre amenzile pe care le-ar putea primi farmaciile
Rozalina LĂPĂDATU: Vreau să vă spun, din start, că nu susțin, sunt total împotriva contrafacerii medicamentelor. Deci din punct de vedere al măsurii legislative, ea este bine-venită. Doar că trebuie un pic clarificată. Majoritatea amenzilor prevăzute se adresează farmaciilor. Nu doar farmacia este cea care vinde medicamentul contrafăcut. Există cineva care îl produce, există o rețea care îl distribuie și așa ajunge medicamentul în farmacie. Și atunci punctul meu de vedere vizează întreaga rețea. Deci nu doar să amendăm farmacia și să creăm riscul ca farmacia să se închidă. Pentru că amenzile sunt foarte mari versus adaosurile comerciale ale medicamentelor. E bine ca oamenii să știe că, indiferent de costul unui medicament, poate să coste el și 10.000 de euro în farmacie, adaosul comercial nu depășește 35 de lei pe cutie. Deci nu contează cât de scump e medicamentul, adaosul comercial nu e procentual, nu e 10%, nu e 1%, este maximum 35 de lei pe cutie. Și atunci gândiți-vă că din adaosul ăsta comercial de 35 de lei pe cutie – mă refer la medicamentele cu prescripție medicală, indiferent că sunt compensate sau nu – farmacia trebuie să-și plătească angajat, trebuie să-și plătească chirie, curent electric, apă, distrugere de medicamente și toate costurile administrative. Și să suporte și o amendă, care este de 50.000 de lei -poate fi plătită la jumătate, dacă o plătește în două zile 25.000 de lei -. Practic, câteva amenzi de genul acesta vor bloca activitatea farmaciilor.
Nu zic să nu se dea. Eu aș merge chiar mai drastic. Dacă fac o investigație și descopăr că o farmacie a cumpărat cu bună știință un medicament contrafăcut, i-aș ridica licența. Dar nici nu poți să acuzi și să pui o presiune pe farmacie dacă nu ai dovada că a cumpărat cu bună știință acel medicament. Pentru că poate a cumpărat de bună-credință, n-a știut că medicamentul e contrafăcut.
Deci cumva, pe lângă amenzi – și este bine să dăm amenzi – trebuie să construim și un sistem corect, care să evalueze fiecare situație în parte. Pentru că după ce ai amendat o farmacie și, practic, s-a închis farmacia respectivă, tu faci investigații și descoperi ulterior, după o lună-două, că farmacistul n-a fost vinovat, ce mai faci atunci? Deci noi trebuie să prevenim închiderea farmaciilor. Și în special a farmaciilor din mediul rural, unde chiar avem o mare lipsă de farmacii.
Și atunci, discuția la dezbaterea publică a vizat cadrul legal ca să ne asigurăm că atunci când o farmacie este pedepsită ea merită acea pedeapsă.
Întrebare: Cum vedeți să se întâmple lucrul acesta?
Rozalina LĂPĂDATU: Eu cred că ar trebui, în primul rând, să se facă niște investigații. Cu toate că participând la dezbaterea publică și discutând, ascultând comentariile farmaciștilor, am descoperit că e foarte greu să obții dovezi în acest sens. Că odată medicamentele scanate rămân foarte puține dovezi în farmacie. Și atunci cumva trebuie să se lucreze la normele acestea, ca să fie foarte clare. Cine are de făcut, cum are de făcut, unde îți salvează, ce dovezi rămân ș.a.m.d.
Și cred că, într-adevăr, focusul principal trebuie să fie pe descoperirea rețelei care produce și introduce în piață medicamente false, pentru că este riscul enorm pentru pacienți, să cumpere ceva care nu știe ce este, să îl folosească pentru o boală și practic să moară cu zile. El liniștit știind că a luat medicamentul care trebuie, când, de fapt, nu lua ce trebuie.