Președintele CE se pronunță pentru recunoașterea unui certificat de vaccinare unic la nivelul Uniunii Europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului grec de a permite persoanelor vaccinate să circule liber și a făcut apel la recunoașterea unui certificat de vaccinare unic la nivelul Uniunii Europene.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen, într-un interviu acordat presei portugheze.

„Prin urmare eu salut inițiativa prim-ministrului grec asupra unui certificat de vaccinare unic”, a adăugat aceasta.

Președintele Comisiei Europene a făcut referire la o scrisoare primită de la premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, în cursul acestei săptămâni, în care acesta a propus un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregului bloc comunitar, care să permită cetățenilor europeni să călătorească liber.

Mitsotakis a precizat că nu dorește să facă vaccinarea obligatorie sau o condiție pentru călătorit, însă a cerut ca „persoanele care au fost vaccinate să poată călători liber”.

Von der Leyen a afirmat că este în mare parte de acord cu ideea.

„Orice se va decide (…) este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european”, a declarat aceasta în timpul unei vizite a Comisiei la Lisabona organizată de președinția portugheză a UE.

„Dar cred că este important. Și, după cum am spus, trebuie să avem o cerință medicală să demonstreze că persoanele au fost vaccinate”, a subliniat von der Leyen.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, după propunerea făcută de premierul grec, că, din punctul său de vedere, nu este o idee bună, pentru că s-ar crea un cadru pentru discriminare.

„Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua”.

„Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun” a subliniat Klaus Iohannis marți seară, într-o conferință de presă.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.