Președintele CMMB: Nu poate fi incriminat medicul pentru lipsurile din sistem

Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a subliniat că nu poate fi incriminat medicul pentru lipsurile din sistem. ”Medicul poate fi acuzat de un singur lucru: că nu are curaj întotdeauna să spună acest lucru”, a precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

”Cred că nu trebuie să confundăm responsabilitatea medicului cu responsabilitatea decidenţilor din sistemul sanitar. Da, sunt cu totul de acord să analizăm calitatea actului medical. Sunt cu totul de acord să vedem dacă medicul şi-a făcut datoria aşa cum trebuie, dar nu poate fi incriminat medicul pentru lipsurile din sistem. Medicul, dacă vreţi, poate fi acuzat de un singur lucru: că nu are curaj întotdeauna să spună acest lucru. Şi eu am învăţat că primul pas ca să pot să rezolv o problemă este să recunosc că ea există şi cu cât mai mulţi dintre noi, medicii, vom avea curajul să spunem ce probleme reale sunt, cred că reprezintă primul pas spre a rezolva aceste probleme”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Președintele CMMB a subliniat că militează pentru responsabilitate, pentru ca medicul să îşi facă datoria în faţa pacientului.

“Repet, nu trebuie să confundăm lucrurile. Una este actul medical, una este responsabilitatea medicului. Da, milităm pentru responsabilitate, milităm ca medicul să-şi facă datoria în faţa pacientului, milităm pentru ca medicul să-şi respecte pacientul. În felul acesta, medicul se respectă pe el şi în felul acesta pacientul o să îl respecte, dar nu poate fi medicul incriminat pentru lipsurile sistemului”, a adăugat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a lansat duminică, în contextul Zilei Internaţionale a Medicului, Campania de Conştientizare ”#RESPECTpentruMedici, # RESPECTpentruPacienţi”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.