Președintele CMR, apel la medici să iasă public pentru a întări parteneriatul cu cetățenii în lupta contra COVID-19

Dr Gheorghe Borcean

Dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), face, prin intermediul unei rețele de socializare un apel la „infecționiști, epidemiologi, medici de sănătate publică, pneumologi, interniști, medici de terapie intensivă” să iasă public cu informații obiective pentru a-i face pe români să înțeleagă „că interesul societății este superior celui al profesiei medicale și că interesul pacientului este superior celui al medicului”.

Potrivit mesajului dr. Borcean „numărul noilor contaminări și îmbolnăviri SARS-CoV-2 nu are tendință descrescatoare, nici în multe țări din Europa, nici în România. Sistemul sanitar public este încărcat la limita suportabilității din această cauză.

Un chestionar lansat de către Biroul Executiv al Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România, zilele trecute, către colegiile teritoriale, ne arată faptul că medicii sunt suprasolicitați. De asemenea sunt apăsați de efort, de răspundere și frustrare pentru că aglomerația pacienților infectați de COVID-19, obligația firească de a respecta cu strictețe normele epidemiologice îi fac să nu poata acorda tratamentele specifice pentru patologia generală decât, cel mult, pentru urgențele medico chirurgicale. Dar mai ales și mai îngrijorător este faptul că aproximativ 700 dintre colegii noștri au fost și sunt contaminați sau bolnavi.(conform platformei informatice a Ministerului Sănătății).

Ori îmbolnăvirea colegilor și colegelor noastre, pe lângă prejudiciul sănătății și vieții dumnealor și al familiilor dumnealor, conduce la deficit de medici pentru un sistem sanitar deja în lipsă de personal calificat.

Totodată, constatăm că numărul și intensitatea mesajelor de contestare ale evidențelor clinice, epidemiologice și sociale au scazut, dar există încă.

Permiteți-mi stimate colege și colegi infecționiști, epidemiologi, medici de sănătate publică, pneumologi, interniști, medici de terapie intensivă, să vă rog să iesiți public, dumnevoastră și asociațiile d-voastră profesionale și să arătați, să explicați cetățenilor tot ceea ce stiți în mod obiectiv și științific despre patologiile infecțioase virale, despre aceasta în speța de acum, cu mesajul ferm de parteneriat între corpurile profesionale din sănătate, sistemul sanitar, administrație și cetățeni, făcându-i să înțeleagă că interesul societății este superior celui al profesiei medicale și că interesul pacientului este superior celui al medicului, că noi, medicii, ne aflăm la locurile noastre de muncă și, indiferent ce se va întâmpla, ne vom face datoria față de societate și față de pacienții noștri până la capăt. Ceea ce se întâmplă acum nu este o “dictatură medicală”!

Dorim, la fel ca toată lumea sau chiar mai mult, ca pandemia și efectele sale să se sfârșească și să ne apropiem de banalul normalității de dinainte.

Mesajul acestui comunicat este următorul: da, și corpurile profesionale au sarcina de a convinge populația că boala aceasta este foarte contagioasă, că ea nu s-a stins și nici nu dă semne că se va stinge în curând, că astăzi nu avem alte mijloace de prevenție și combatere a răspândirii decât cele pe care ni le arată epidemiologii, că autoritățile sunt cele care trebuie în primul rând să convingă și să impună acele măsuri.

Dar, mai mult decât atât, vrem să arătăm că orice altă nouă măsură de relaxare ar putea să aducă beneficii economice unor sectoare, ar putea să vină în întâmpinarea dorințelor legitime ale unor categorii de populație însă, pe de altă parte, este la fel de posibil și probabil să ducă la creșterea numărului de îmbolnăviri. Ori acel plus de bolnavi va aglomera în continuare și mai mult sistemul sanitar deja aproape de impas și va genera un număr sporit de îmbolnăviri în rândul medicilor și a celorlalte profesii din sănătate!

Rugăm deci populația să fie conștientă că avem nevoie de toți medicii, asistentele și asistenții și de tot personalul sanitar, de toți fără exceptie, pentru a putea fi cât mai eficienți în munca noastră pe care întreaga societate azi o apreciază în folosul tuturor!

Să luptam în continuare împreună!”, concluzionează președintele CMR.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.