Președintele CMR: De multe ori, în cazul unui verdict de boală gravă, medicul este cel care trebuie să își asume și rolul de psihoterapeut atât pentru pacient, cât și pentru aparținător

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Daniel Coriu, a atras atenția miercuri, în cadrul conferinței ”Supraviețuitorii de Cancer – Accesul la servicii de psihologie și psihoterapie oncologică”, că, de multe ori în cazul unui diagnostic de boală gravă, medicul este cel care trebuie să își asume și rolul de psihoterapeut atât pentru pacient, cât și pentru aparținător.

”Medicul, de foarte multe ori, este lăsat singur în acest sistem medical românesc. Trebuie ca fiecare dintre noi să lucrăm – dumneavoastră ca decidenți, iar noi ca și reprezentanți ai corpului profesional – ca medicul, în specialitatea sa, să fie sprijinit de o echipă multidisciplinară. Sunt președinte al Colegiului Medicilor din România, dar sunt și medic hematolog, și vreau să vă aduc în atenție, ca să înțelegem cu toții importanța acestei inițiative, situația complicată în care este pus medicul când trebuie să dea un verdict de boală gravă pacientului. Consider că în astfel de situații, dar și pentru a ajuta pacientul să aibă o complianță mai bună mai ales în bolile cronice, atât medicul, cât și aparținătorul și, bineînțeles, pacientul trebuie să fie sprijinit de psiholog. Cu atât mai mult în oncologie, cred că acest suport psihologic este extrem de important pentru toate părțile implicate”, a declarat președintele CMR.

Prof. dr. Coriu a precizat că o stare psihică bună influențează pozitiv atât aderența la tratament, cât și pronosticul evoluției afecțiunii. Însă pentru ca pacientul să aibă o stare psihică bună, este important ca persoanele care îl îngrijesc – fie că vorbim de medic sau de aparținător – la rândul lor să aibă o stare psihică adecvată.

”Desigur, empatia este o fațetă esențială a profesiei de medic, însă empatia nu trebuie confundată niciodată cu asistența psihologică, pentru că o astfel de confuzie poate avea efecte devastatoare. Medicul trebuie să fie ajutat de politici de sănătate care să vină în sprijinul activității sale: și iată că aici nu vorbim de dezvoltarea infrastructurii – ceea ce, bineînțeles este extrem de important – vorbim strict de o activitate care poată să aducă o îmbunătățire clară a relației dintre medic – pacient – aparținător”, a adăugat el.

Președintele CMR a mai atras atenția asupra unui aspect: ”este important ca suportul psihologic să nu rămână pe hârtie, ci ca implementarea sa să meargă până la capăt și ca toți cei vizați să poată să beneficieze, fără obstacole, de el. Iar pentru aceasta este nevoie de investiții, care trebuie făcute cu celeritate”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.