Președintele CNAS: S-a regândit modul de finanțare pentru pacienții incluși în programele naționale de sănătate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a explicat că prin masterplanul la care se lucrează pe oncologie ”s-a regândit modul de finanțare în sensul decontării unor servicii medicale complexe, integrate, care să acopere tot ceea ce înseamnă managementul de caz pentru fiecare pacient” vizat.

”Politica de sănătate în țara noastră este stabilită de Ministerul Sănătății. Așa cum ați aflat, deja este inițiat un masterplan pe oncologie, care va cuprinde, pe lângă partea de preventie, și partea de medicină curativă, și partea de monitorizare și recuperare. Pentru cele două mari afecțiuni care influențează în mod extrem de important și preponderent tabloul morbidității și mortalității în România – bolile cardiovasculare și patologia oncologică – s-a regândit modul de finanțare în sensul decontării unor servicii medicale complexe, integrate, care să acopere tot ceea ce înseamnă managementul de caz pentru fiecare pacient cu afecțiuni incluse în aceste două mari programe de sănătat”, a spus ea.

Adela Cojan a atras atenția că, ”până acum s-au decontat sume foarte mari pentru investigatii imagistice de înaltă performanță, pentru chimioterapie și radioterapie, în special pentru stadiile III – IV, indiferent de localizări”. ”Dorința noastră este să schimbăm paradigma, să asigurăm accesul pacientului la aceste investigații de înaltă performanță, astfel încât depistările să se facă mai devreme, în stadiile III, II, crescând rata de supraviețuire” până la una asemănătoare celor din țările din Europa de Vest, a adăugat ea.

Masterplanul prevede ca decontarea investigațiilor imagistice de înaltă performanță să fie incluse ca serviciu medical în managementul de caz, potrivit președintei CNAS.

”OMS a declarat câteva dintre localizările cancerelor ca fiind complet vindecabile, cu o condiție – să fie depistate precoce. Noi suntem în stare? Vom fi în stare”, a conchis ea.

”Absolut niciun pacient nu va avea de plătit coplată sau contribuție personală atunci când va avea o afecțiune inclusă în programul național de sănătate”, a spus ea. În ceea ce privește restul patologiilor, însă, este în curs încă un proces de negociere, a subliniat Adela Cojan.

”Încercăm sa înlesnim accesul la serviciile incluse în programele naționale de sănătate cât putem de mult”, a dat ea asigurări.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.