Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului despre HIV: „Vorbim despre o pandemie care nu s-a stins”

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel, a lansat un avertisment, marți, la dezbaterea „Calitatea vieţii PLHIV în România”, organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA:

„Trebuie să ne îndreptăm foarte mult pe prevenţie mult mai mult decât am făcut până acum, pentru că au apărut o serie de grupuri vulnerabile de care multă vreme am uitat pentru că era o perioadă de acalmie. Acum este o perioadă de relansare a activităţii în ceea ce priveşte aceste grupuri vulnerabile şi mă refer aici la utilizatorii de droguri de administrare intravenoasă care folosesc tot felul de chimicale care mai de care la care nu le mai ştii numele în momentul de faţă dar calea de administrare intravenoasă a rămas şi odată cu folosirea acestei căi HIV-ul nu stă să se uite. (…)

La sfârşitul anului 2022 discutam de circa 18.000 pacienţi în evidenţe şi majoritatea dintre ei erau nedetectabili sau sunt nedetectabili. Din aceşti 18.000, peste 5.500 sunt pacienţii care fac parte din cohorta anilor sfârşitul anilor 80 începutul anilor 90. (…) Vorbim despre o pandemie care nu s-a stins. Este uitată, dar ea există şi este printre noi şi alături de noi”, a declarat acesta, potrivit Agerpres, precizând totodată că au apărut o serie de medicamente noi, iar în prezent tratamentul HIV înseamnă o pastilă sau două pe zi, faţă de 18-24 câte se luau în urmă cu mai mulți ani.

Am demarat discuţii cu preşedintele CNAS pentru crearea unui fond special care să fie la dispoziţia medicului de familie în aşa fel încât să poată să testeze pentru antigenul HBS, anticorpii HCV şi respectiv anticorpii pentru HIV. (…) Medicul de familie trebuie să devină placă turnantă a acestor probleme majore de sănătate publică”, a mai adăugat Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, testarea femeii însărcinate trebuie să fie o practică obișnuită: „Testarea femeii însărcinate trebuie să devină o regulă, iar testarea pentru HIV să devină cum este testarea pentru glicemie”, a precizat el.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.