Președintele Comisiei pentru Sănătate a Senatului, despre incidența tuberculozei: Sper să scăpăm de acea poziție destul de rușinoasă

”Sper să scăpăm, cu timpul, de acea poziție destul de rușinoasă pe care o ocupăm în continuare, în ciuda progreselor” făcute în privința tuberculozei. Este mesajul transmis de președintele Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului, dr. Laszlo Attila, la conferința-dezbatere ce marchează încheierea proiectului E-DETECT TB România.

Potrivit consilierului de stat din cadrul Admiunistrației Prezidențiale, Diana Păun, România are cea mai mare rată de tuberculoză din UE și peste o treime din tuberculoza multidrog rezistentă, fiind una dintre cele 18 țări cu prioritate ridicată în combaterea tuberculozei din UE.

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016, la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Proiectul include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele șase țări urmărește să contribuie la eliminarea, în cele din urmă, a tuberculozei în spațiul Uniunii Europene, prin intervenții bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei și asigurării de asistență medicală integrată pentru grupuri de populație vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.

În România, E-DETECT TB a urmărit depistarea activă a TB, în grupuri de populație vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus: oameni fără adăpost, utilizatori de droguri, populație cu acces dificil la servicii medicale și deținuți, din București și zone din Muntenia și Oltenia: județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova.

Activitățile de screening au fost realizate de către specialiști din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer și test de diagnostic molecular.

În urma examinărilor, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament și monitorizare, în concordanță cu ghidurile naționale în vigoare. Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu tuberculoză trebuie izolat în unități medicale de specialitate timp de 2 săptămâni de la inițierea tratamentului, până ce boala nu mai este contagioasă.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.