Președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Diabet Zaharat din România cere ca serviciile de prevenție privind diabetul să fie decontate

Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Diabet Zaharat din România, și-a exprimat speranța că serviciile de prevenție atât în ceea ce privește diabetul ca atare, cât și complicațiile acestuia vor fi decontate în viitor.

”Investiția momentan este undeva la 0,33%, iar dacă vor face acest lucru va ajunge undeva la 1% din bugetul Ministerului Sănătății (…) Dacă nu facem această prevenție, așa cum ar trebui ea, costurile vor fi mult mai mari”, a atras ea atenția la conferința-dezbatere ”Neuropatia diabetică, o afecțiune cu (prea) multe fețe. Din inimă… până în vârful piciorului: recunoaște semnele!”.

” Medicul de familie este primul care vede orice pacient din țara asta. Dacă nu i se vor deconta serviciile, nu va putea să le facă”, a adăugat ea.

Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului zaharat: aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat ajung să dezvolte o formă de neuropatie. Cauza este nivelul ridicat de glucoză din sânge pe termen lung, care poate cauza leziuni ale nervilor din diverse zone ale corpului, cu impact negativ asupra multor funcții ale organismului.

O afecțiune cu caracter progresiv, ce poate fi fără semne evidente în stadiile incipiente, neuropatia diabetică poate rămâne în multe cazuri nediagnosticată sau este diagnosticată tardiv, când boala este într-o fază avansată. Aceasta, în condițiile în care se estimează că aproximativ 1 din 2 persoane cu diabet zaharat nu știe că are diabet zaharat și rămâne expusă riscului de a dezvolta complicații severe.

De la ulcerații și amputații la nivelul picioarelor, până la ischemie miocardică silențioasă – un factor de risc major pentru infarctul miocardic, neuropatia diabetică poate avea consecințe grave, care afectează puternic calitatea vieții și poate pune viața în pericol.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.