Președintele Sanitas București: Dacă Guvernul nu primeşte sindicatele din Sănătate la negocieri, angajaţii se vor revolta spontan

Dacă Guvernul nu deblochează negocierile cu sindicatele din Sănătate, angajaţii din sistem vor ieşi în faţa spitalelor în revolte spontane, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, în timpul manifestaţiei organizate de sindicat în faţa Parlamentului.

„Dialogul social cu Guvernul nu există, dialogul social este zero. Noi de câteva luni de zile am făcut tot ce ne permite legea ca mişcări sindicale. Mai mult, eu şi colegii lideri sindicali din ţară i-am oprit în unele cazuri pe salariaţi să se revolte şi să iasă spontan în faţa spitalelor. În momentul în care vom vedea că bugetul este votat în forma actuală, cu aceste restricţii pentru Sănătate, cu siguranţă nu vom mai fi nici noi motivaţi să oprim astfel de acţiuni spontane. Şi atunci cred că va fi un haos în Sănătate, care este un domeniu esenţial. Nu înţeleg cum Guvernul nu înţelege că Sănătatea (…) în acest an de pandemie ar trebui să fie finanţată corespunzător. (…) Au fost în ultimele luni foarte multe situaţii în care în special personalul TESA, muncitorii, cei de la RUNOS, economiştii, au vrut să facă acele greve spontane, mişcări de protest spontane, iar noi le-am recomandat să nu se întâmple acest lucru, şi nu s-a întâmplat. Dar cât îi putem ţine aşa? Pentru că, dacă sindicatele nu sunt primite la masa negocierilor, atunci oamenii se vor revolta în mod spontan şi va fi haos într-un domeniul esenţial ca Sănătatea”, a declarat Viorel Huşanu, pentru Agerpres.

Liderul Sanitas Bucureşti a explicat că acţiunea de protest, organizată marţi, a avut rolul să atragă atenţia parlamentarilor să majoreze bugetul alocat Sănătăţii.

„Oamenii aveau speranţe că bugetul va fi îndestulător, pentru că după un an de zile în care în spitale s-a tratat doar COVID, pacienţii nu mai pot aştepta şi probabil că spitalele se vor umple şi de bolnavii cu alte afecţiuni. Ori asta ar însemna fonduri suplimentare”, a menţionat Viorel Huşanu.

Liderul Sanitas Bucureşti a estimat că angajaţii din sănătate vor reacţiona după prima lună în care vor simţi pierderile de venituri.

„Pe lângă asta, s-au tăiat voucherele de vacanţă, se taie sporurile, pentru că în legea bugetului se vorbeşte de sporuri până la nivelul anului trecut. Acest „până la nivelul anului trecut” ne duce cu gândul că vor urma tăieri de sporuri, ori noi nu putem accepta aşa ceva. Noi am aşteptat până la 31 decembrie acel supliment promis încă din starea de urgenţă şi am stat, am muncit, am ratat concedii şi aşa mai departe, am lucrat pe 30 şi ceva de grade în combinezoane, aşteptând să se întâmple un lucru bun cu Sănătatea. Oamenii noştri sunt dezamăgiţi, nu ştim ce se întâmplă, probabil că vor aştepta prima lună în care vor simţi pe pielea lor aceste pierderi de venituri. Deocamdată sistemul bugetar de sănătate nu resimte atât de mult pierderile voucherelor de vacanţă pe cât o resimt cei din turism, care trăiau din aşa ceva”, a precizat Viorel Huşanu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.