Preşedintele Senatului: Componenta de sănătate a PNRR plasează pacientul în centrul sistemului

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat vineri că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta de sănătate plasează pacientul în centrul sistemului.

„Acest program şi componenta de sănătate plasează pacientul în centrul sistemului. Poate că pare un lucru mic, dar nu e atât de mic, pentru că în general cetăţeanul fie că este pacient, că e contribuabil, că este elev, student, în anii mulţi de tranziţie nu prea a fost plasat în centrul sistemelor, nu au fost gândite politicile pentru cetăţean. În general, PNRR vine cu această abordare, este o abordare aplicată în ţările europene de mulţi ani, România este cred într-un proces mai rapid de prindere de la urmă a bunelor practici”, a spus Dragu la o dezbatere online cu tema „PNRR – urgenţe pentru sistemul naţional de sănătate”.

Ea a adăugat că Pilonul 5 din PNNR se referă la sănătate, iar acest pilon are printre direcţiile de acţiune creşterea accesului la servicii de prevenţie, de diagnostic şi de tratament precoce.

„Zona de prevenţie a fost foarte puţin dezvoltată în România, în general, pe fondul problemelor financiare, lipsei de bani, dar şi o abordare, o deficienţă sistematică şi sistemică de a trata prevenţia. Banii, întotdeauna, s-au dus pentru lucrurile urgente, imediate. O altă direcţie din PNNR pentru sănătate se referă la îngrijirea medicală spitalicească. Trebuie să fie una sigură şi eficientă. O altă direcţie se referă la fondurile asigurărilor publice de sănătate şi fondurile destinate investiţiilor la sănătate; aici ne referim desigur şi la infrastructura fizică. Prevenţia trebuie să joace un rol important pentru reforma sistemului de sănătate şi cetăţenii trebuie să aibă acces rapid către metodele preventive, curative, de bună calitate. Asta înseamnă că fiecare trebuie să beneficieze de asistenţă medicală de câte ori are nevoie şi trebuie să ştie unde să meargă încă de la început, nu să ajungem în cele din urmă la camera de urgenţă cu afecţiuni ce puteau fi tratate mult mai rapid şi în beneficiul sănătăţii noastre, cu costuri mai mici, într-o faza incipientă”, a afirmat Dragu, potrivit Agerpres.

Preşedintele Senatului a menţionat că prin PNRR se propune, de asemenea, construcţia şi dotarea a 200 de centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile, dotarea a 2.000 de cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizarea pacienţilor cronici, reabilitarea şi dotarea a 100 de centre de planificare familială, program de formare profesională pentru profesioniştii din sănătate, dezvoltarea de caravane medicale tocmai pentru a asigura accesul tuturor cetăţenilor din zonele mai izolate la servicii medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.