Pretestarea simptomelor de COVID-19, gripă, răceală, realizată cu o aplicație online care utilizează un algoritm de Inteligență Artificială

O echipă de voluntari din Cluj a realizat o aplicație online care permite pre-testarea voluntară a populației la simptomele de COVID-19, gripă, răceală, utilizând un algoritm de Inteligență Artificială/Machine Learning.

Anunțul de finalizare a aplicației a fost făcut de inițiatorul demersului, Dan Chiuzbaian, director general al companiei Founder QSound Soft din Cluj.

“Noi credem că tehnologia propusă poate ajuta la mai buna gestionare și utilizare a resurselor limitate pe care le avem. Un algoritm bine setat va putea să facă diferența în câteva secunde între simptomele de răceală, gripă sau COVID19, procesând online zeci de mii de pre-testari (triaj) in fiecare zi, până la sfârșitul pandemiei, fără să obosească, fară să se imbolnăvească, fără să pună in pericol resursa medicală umană. Fiecare pacient care este mai bine informat și rămâne în siguranță acasă, inseamnă mai multe resurse disponibile pentru cei care au cu adevarat nevoie de ele in spital”, a spus Dan Chiuzbaian.

“Vă anunț cu bucurie că ideea a ajuns la guvernanți și joi s-a luat decizia de începere a acestui proiect pilot, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență și al Ministerului Sănătății. Au fost desemnați parteneri în acest proiect Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, Spitalele de boli infecțioase Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Constanța”, a anunțat Dan Chiuzbaian, pe Facebook.

Aplicația Covid MONITOR va stoca date din triajul spitalelor de infecțioase și rezultatele testelor clinice, putând fi utilizată gratuit de orice spital din România.

De asemenea, poate face estimarea statistică a unui diagnostic bazat pe simptomele introduse de personalul medical din triaj sau online de utilizatorii de acasă.

Covid MONITOR realizează monitorizarea automată a suspecților de COVID-19, dacă aceștia optează voluntar să-și introducă periodic simptomele în aplicație, ramănând in cazurile ușoare la domiciliu.

Totodată, face rapoarte statistice pentru medici și autorități.

Inițiatorul proiectului a anunțat că este nevoie imediată de date anonimizate cu simptome și diagnosticul medical confirmat pentru ele,
constituirea unui grup de medici care fac deja triaj al suspecților de gripă/ răceală / covid dispuși să încarce minim 10-15 diagnostice/zi/ spital ca date pentru antrenarea algoritmului de inteligență artificială.

“Dacă medicii sunt indisponibili, avem nevoie de voluntari care să încarce online (de acasă) în sistem datele, astfel încât algoritmul de Inteligență Artificială să aibă permanent date noi pentru a se autoperfecționa. Specialiști în Inteligență Artificială care să ajute cu idei și muncă voluntară la implementarea și testarea în paralel a mai multor algoritmi, pentru a evalua repede cel mai performant algoritm utilizabil în rezolvarea problemei”, se arată în postarea pe Facebook a lui Dan Chiuzbaian.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.