Prețurile medicamentelor au crescut în România, în medie, cu 0,23% în luna iunie față de mai

Criza a medicamentelor in Romania

Prețurile medicamentelor au crescut în România cu 1,71%, în medie, în prima jumătate a acestui an, și cu 0,23% în luna iunie 2019 față de mai 2019, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Rata inflației în primul semestru al anului a fost de 2,98%, deci creșterea prețurilor medicamentelor a fost mai lentă decât aceasta.

Evoluția vine după o perioadă de opt ani în care prețurile medicamentelor din România au înregistrat fie creșteri modeste (de sub 0,6% într-un an), fie scăderi.

Prețurile medicamentelor sunt reglementate în România, ca și în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variațiile de costuri.

 

Piața farmaceutică din România a crescut în primul trimestru al anului

 

Un studiu realizat recent de compania Cegedim arată că piaţa farmaceutică din România, care exprimă valoarea medicamentelor eliberate de farmacii către pacienţi, a crescut cu 22,8% în primul trimestru din acest an, faţă de aceeaşi perioa­dă a anului trecut, și a ajuns la 4,64 miliarde de lei.  Creşterea a fost susținută în principal de medicamentele care au fost eliberate pe bază de reţetă.

După valoarea vânzărilor, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în perioada aprilie 2018 – martie 2019 şi au fost pentru medicamentele antiinfecţioase, cele antineoplazice şi imuno­modulatoare sau pentru sistemul musculo-scheletic.La polul opus, evoluţii sub media pieţei s-au înregistrat la medica­mentele pentru sistemul cardiovascular, la cele pentru sistemul nervos, sistemul digestiv sau respirator.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.