Prevalența bolilor tiroidiene, în creștere; 86% din cazuri sunt femei diagnosticate cu hipotiroidie

Prof. Dr. Tudor Ciuleanu

Informațiile despre simptome și diagnostic sunt foarte importante când vine vorba de disfuncțiile tiroidiene. De altfel, acesta este și mesajul transmis de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune care a lansat a treia ediţie a campaniei naționale „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene”. Prin această campanie este urmărită creșterea gradului de conștientizare a acestor afecțiuni și a accentuării importanței tratamentelor pentru a controla simptomele tiroiditelor autoimune.

Oamenii trebuie să ştie când este momentul să meargă la medic pentru consultaţii endocrinologice, iar campania are scopul de a încuraja medicii de familie să includă analizele tiroidiene de sânge pe lista analizelor anuale pe care le fac pacienţii. De asemenea este important ca medicii să convingă pacienţii aflați sub tratament să nu renunţe la acesta iar dacă apar efecte adverse, să le raporteze medicului pentru o modificare a dozei.

„Foarte important este să respectăm intervalul acela la care ne spune medicul să revenim la control. Simptomele pot fi recunoscute de către pacienţi şi se pot duce la medicul de familie să facă analizele de bază unde există acel pachet. (…) Aş vrea să încurajez pacienţii să aibă încredere în medici să meargă să le spună ce li se întâmplă, pentru că medicul este partenerul pacientului într-o astfel de afecţiune”, a afirmat președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, potrivit Agerpres.

În ultimii ani prevalența bolilor tiroidiene a crescut, iar 86% dintre pacienții diagnosticați cu hipotiroidie sunt femei, a declarat consilierul de stat din Administraţia Prezidenţială, Diana Loreta Păun.

„Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru că noi trăim în nişte condiţii stresante, există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic. (…) Am cifre din 2016 când s-au înregistrat în România 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de două ori mai mult decât în anul 2010.”, a afirmat Diana Loreta Păun.

Campania care se va derula pe tot parcursul acestui an se desfăşoară în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.