Prevalența infecției cu virus hepatitic C a scăzut în România la 1,39%

Prevalența globală a infecției virale cu virus hepatitic C (VHC) a scăzut în România la 1,39%, față de 2,5%, cât era estimată anterior, după cum reiese din datele colectate în cadrul campaniei Hep C Alert, desfășurată în ultimul an în țara noastră.

În  Europa, prevalența medie este de 0,65%.

Diferențe între regiuni

Potrivit datelor prezentate de prof. dr. Liana Gheorghe, IC Fundeni, presedinte RoALD, există diferențe regionale în ceea ce privește prevalența la nivel național.

Datele arată o prevalență mică în București și Iași, de 1,26%, respectiv 1,36%, urmate de Timișoara și Cluj, cu 2,11%.

La polul opus, prevalență cea mai mare a pacienților pozitivi a fost observată în Maramureș, cu 6,6%,  Tulcea, cu 4,76%,  Arad, cu 4,62% și  Dâmbovița, cu 3,58%.

“Datele arată că acum zece ani, la studiul epidemiologic din 2008, știam că zonele cu prevalența cea mai mare sunt Nord Estul României, Estul și Sudul sărac al țării. Așa se spunea. Toate campaniile și tot interesul acordat a fost focalizat pe acest regiuni. Din această cauză probabil că asistăm la depistarea acestor pacienți, iar în zonele pe care înainte le consideram cu prevalență mare avem un procent ușor sub media națională”, a explicat  prof. dr. Liana Gheorghe.

De asemenea, o prevalență mai mare s-a înregistat pentru pacienții din mediul rural – de 2,32%, față de 1,15%, în mediul urban – precum și în cazul persoanelor de sex feminin – de 1,47% față de 1,27% la bărbați.

O prevalență mai mare, de 4%, a fost identificată la cei cu studii subliceale, față de cei cu studii liceale și universitare, unde prevalența scade progresiv până la 0,5%.

Pe grupe de vârste, prevalența arată astfel:

  • 1,27% -1,26% pentru cei cu vârsta de 50 -59 de ani,
  • 1,81% pentru cei cu vârsta 60 – 69 ani,
  • 2,84% pentru pacienții vârstnici peste 70 de ani
  • 3,4% pentru pacienții de peste 80 de ani care au fost testați.

Factorii de risc

În ceea ce privește factorii de risc, Prof. Dr. Liana Gheorghe a vorbit despre persoanele cu infecții virale în familie, profesia, lucrători în sănătate, servicii publice expuse la risc, transfuziile de sânge, avorturile înainte de 1990, intervențiile chirurgicale, stomatologice, spitalizări, hemodializă, cei care își injectează intravenos sau și-au injectat intravenos droguri, cei cu tatuaje și cei care împrumută în familie obiectele de uz personal.

Prevalența viremică globală

În prezent, prevalența viremică globală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial, în timp ce în Europa prevalența medie este de 0,65%.

Din cauza caracterului asimptomatic al infecției, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunoștință despre prezența infecției cu hepatită C, nu sunt testate, diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând la îngrijirea medicală în stadii avansate de boală.

Organizația Mondială a Sănătății își propune ca până în 2030 să eradicheze hepatita C, în cadrul Strategiei Sectoriale Globale de Sănătate pentru Eliminarea Hepatitelor Virale C.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.