EASD: Prevenția diabetului trebuie făcută înainte de stadiul de prediabet

Un studiu japonez prezentat la congresul EASD (Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului) a arătat că diabetul zaharat poate apărea chiar cu 20 de ani înaintea diagnosticării. Manifestările timpurii ale diabetului de tip 2 pot fi identificate cu două decenii înainte de a fi depistată boala. Studiul lui Hiroyuki Sagesaka și Mitsuhisa Komatsu au analizat între 2005 și 2016 peste 27.000 de adulți diabetici, cu vârste peste 49 de ani, găsind la aceștia niveluri crescute ale glicemiei bazale, IMC crescut și scăderea sensibilității la insulină. Ei au concluzionat că prediabetul, relevat de aceste modificări precoce în metabolismul glucozei, apare mult înainte de diabet, uneori cu peste 10 ani.

În studiu au fost incluși 27.392 de pacienți fără diabet cărora le-au fost analizate glicemia bazală modificată și hemoglobina glicozilată. Pe parcursul anilor de urmărire, 1.067 de pacienți au dezvoltat diabet zaharat de tip 2, cei mai mulți dintre aceștia având niveluri ridicate de glicemie bazală, rezistențe mai crescute la insulină și un IMC mare încă de la jumătatea perioadei de urmărire.

Din cei 15.778 de pacienți cu niveluri normale ale glicemiei bazale la examinarea inițială, 4.781 au dezvoltat prediabet. Conform estimărilor, numărul persoanelor cu diabet zaharat va crește de la 425 de milioane în 2017 la 629 de milioane în 2045. Pentru a preveni diabetul, nu este suficient să intervenim în stadiile de prediabet, spun autorii studiului. Prevenția diabetului trebuie realizată mai devreme de apariția prediabetului, prin schimbarea stilului de viață sau adoptarea unui tratament medicamentos.

Limitările studiului constau în faptul că durata timpului de la stadiul de prediabet până la dezvoltarea diabetului nu se cunoaște, iar studiul a fost unul observațional, fără o idee clară asupra relației dintre cauzele bolii și efecte.

Întâlnirea anuală a EASD s-a desfășurat anul acesta în perioada 1-5 octombrie, la Berlin. Peste 15.000 de participanți din 130 de țări au participat la cea de 54-a ediție a congresului EASD, punându-se la curent cu cele mai recente studii și descoperiri pe tema diabetului zaharat. În cadrul manifestării științifice este prezent și un reprezentant al Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.