Prim-vicepreședintele Federației Sanitas: Solicităm emiterea ordinului de stabilire a epidemiei pe teritoriul României

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a solicitat din nou emiterea ordinului de stabilire a epidemiei pe teritoriul României, reclamând lipsa de reacție a autorităților.

„De aici derivă o serie de lucruri pentru personalul sanitar, fie că vorbim despre cele financiare, fie că vorbim mai ales despre posibilitatea reducerii programului de lucru, despre un normativ de personal specific acestei perioade şi a acestei lupte cu coronavirus. Sunt foarte multe lucruri. Să nu uităm un lucru foarte important: Ministerul Muncii nici acum nu a emis metodologia de aplicare a Legii 56, astfel încât urmaşii colegilor noştri care au decedat în această perioadă din cauza coronavirusului nu-şi pot primi drepturile prevăzute de lege”, a declarat Iulian Pope, citat de Agerpress.

Majoritatea personalului sanitar nu și-a primit stimulentul pentru starea de urgență

„Principala revendicare rămâne lipsa de preocupare a Guvernului pentru situaţia lucrătorilor din Sănătate şi vorbesc aici de epuizarea fizică, psihică a personalului medical care se află în prima linie încă din luna martie, vorbesc despre blocarea posturilor, vorbesc despre lipsa materialelor de protecţie adecvate şi suficiente în această perioadă şi de o predictibilitate pe care Guvernul nu o oferă lucrătorilor din Sănătate în aceste momente. Bineînţeles că sunt şi revendicări cu caracter salarial – vorbesc aici de neonorarea promisiunilor – să nu uităm că nu am cerut acest stimulent de 2.500 (de lei – n. r.) pentru starea de urgenţă, majoritatea colegilor noştri nu l-au primit nici acum, sumele acordate prin aşa-zisa lege a recunoaşterii meritelor personalului medical în această luptă au fost sume derizorii, aplicabilitatea acestei legi a fost defectuoasă. Am ajuns la sume infime – 8 lei pe lună, 10 lei pe lună. În majoritatea spitalelor unde aceste sume contau nu s-au acordat nici aceste lucruri din lipsa sursei de finanţare”, a atras atenția prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Protestul va continua

Câteva zeci de sindicalişti ai Federaţiei SANITAS participă, marţi, la un miting de protest organizat în Piaţa Victoriei, reclamând lipsa de preocupare a Guvernului pentru situaţia cadrelor medicale.

Participanţii la protest au pancarte pe care scrie: „Promisiunile nu plătesc facturile”, „Epuizaţi”, „Luptăm cu virusul, nu cu statul”. Potrivit reprezentantului Sanitas, protestul va continua și săptămânile viitoare, în fiecare marți.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.