Peste 420.000 de persoane din întreaga lume mor în fiecare an din cauza hranei contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți, toxine sau chimicale. Alte 600 de milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an din aceeași cauză – mâncarea contaminată.
Această problemă de sănătate publică afectează cu predilecție persoanele din zonele sărace ale planetei, dar și populațiile vulnerabile și marginalizate.
Apel la cooperare
Garantarea unei mai bune siguranțe a alimentelor în toate etapele de producție, stocare, distribuție și procesare este vitală pentru sănătatea cetățenilor planetei, au subliniat oficialii prezenți la prima Conferință internațională pe tema siguranței alimentelor, care se desfășoară în perioada 12-13 februarie la Addis Abeba, în Etiopia. Conferința a fost pregătită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu sprijinul Organizației Mondiale a Comerțului (WTO), al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și al Uniunii Africane.
La eveniment participă autorități, oameni de știință, agenții nonguvernamentale, reprezentanți ai societății civile și ai sectorului privat din aproximativ 130 de state din întreaga lume. Scopul conferinței este de a identifica acțiuni concrete care vor garanta accesul întregii populații a planetei la alimente mai sigure, acum și în viitor.
Pentru aceasta, este nevoie de o cooperare strânsă între toți actorii – din sectorul public și privat – implicați în lanțul alimentelor și de un angajament ferm din partea liderilor politici ai lumii de a lua măsuri care să asigure accesul la hrană mai sigură al populației. Colaborarea transfrontalieră pe tema siguranței alimentelor este mai importantă în prezent, când lanțurile de aprovizionare cu alimente se extind de multe ori pe teritoriul mai multor țări și traversează numeroase granițe.
Alimentele contaminate și pericolul pentru sănătate
Alimentele contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți, toxxine sau substanțe chimice periculoase pot cauza peste 200 de boli diferite, de la diaree la tipuri de cancer. Copiii cu vârste mai mici de cinci ani sunt cel mai afectați de boli cauzate de contaminarea alimentelor – 125.000 de copii mor în fiecare an din această cauză, atrage atenția OMS într-un document pe tema siguranței alimentelor. Bolile diareice sunt cele mai frecvent întâlnite patologii rezultate din consumul de alimente contaminate. Bolile diareice afectează 550 de milioane de persoane anual și sunt cauza a 230.000 de decese – din nou, majoritatea, la copii.
„Alimentele nu ar trebui să fie o cauză de boală, suferință și moarte” a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Cu toate că alimentele nesigure cauzează sute de mii de decese anual, acest subiect nu a primit până în acest moment atenția cuvenită din partea autorităților. Garantarea accesului cetățenilor la alimente sigure presupune investiții susținute în legislație, dar și în laboratoare de testare, în instrumente de supraveghere și monitorizare a calității hranei. În lumea globalizată în care trăim, siguranța alimentelor este problema tuturor”, a adăugat directorul general al OMS.
Viitorul siguranței alimentelor
O temă centrală a conferinței ține de faptul că sistemele de supraveghere a siguranței alimentelor trebuie să țină pasul cu inovațiile tehnologice în modul de producere, stocare, transportare și consumare a alimentelor. Din acest motiv, este nevoie de investiții susținute și de abordări coordonate și multisectoriale, de la impunerea unor norme și legi stricte la înființarea, finanțarea și coordonarea unor laboratoare de testare a calității alimentelor și până la implementarea unor sisteme centralizate de monitorizare și raportare.
„Această conferință reprezintă o oportunitate importantă pentru comunitatea internațională să-și asume angajamente politice ferme și să se angajeze în acțiuni ferme. Siguranța alimentelor este o responsabilitate comună, toți trebuie să jucăm un rol în acest proces. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ridica acest subiect pe agendele politice internaționale”, a spus directorul general al FAO, José Graziano da Silva.