Prima intervenție de chirurgie pancreatică extremă, la un pacient în convalescență după COVID-19

Medici ai Secției Chirurgie I din cadrul Spitalului Militar Central au realizat prima intervenție de chirurgie pancreatică extremă, efectuată la un pacient în convalescență după infecția recentă cu SARS-COV 2, cu implicații amenințătoare de viață pentru bolnav, neexistând încă date în literatura de specialitate pentru abordarea unor astfel de cazuri.

Este vorba de un pacient în vârstă de 67, diagnosticat cu o tumoră malignă pancreatică, la limita rezecabilității, respectiv o tumoră cefalopancreatică cu extensie corporeală, invazie duodenală și invazie de ax venos mezenterico-port, se arată într-un comunicat al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr.Carol Davila”.

“În luna august a acestui an, pacientul a prezentat simptome tipice infecției cu SARS-COV 2, care au motivat realizarea unui examen CT toraco-abdominal, investigație care a evidențiat modificări pulmonare specifice bolii COVID-19, dar care a permis și descoperirea tumorii pancreatice. Ca date clinice preoperatorii, pacientul prezenta un Status nutriţional alterat moderat, în contextul bolii oncologice, anemie uşoară, diabet zaharat tip 2 şi hipertensiune arterială, ambele relativ bine controlate terapeutic”, au explicat reprezentanții SMC.

Potrivit aceleiași surse, intervenția chirurgicală a durat aproximativ 10 ore, fiind extrem de laborioasă și a reprezentat o provocare atât din punct de vedere chirurgical, cât și din punct de vedere al managementului anestezic.
“Protocolul chirurgical, aplicat în acest caz, a constat într-o duodenopancreatectomie totală, în bloc, cu rezecția axului venos mezenterico-port, limfodisecție radicală locoregională extinsă, conform unei tehnici moderne de chirurgie pancreatică avansată. Conform standardelor medicale aplicate la nivel internațional, protocoalele chirurgicale complexe, care vizează cancerul pancreatic, au un grad de dificultate foarte ridicat și necesită o abordare multidisciplinară complexă, în echipe supraspecializate în tratamentul acestei afecțiuni. Abordarea perioperatorie şi anestezică a avut ca principii fundamentale menţinerea, pe cât de mult posibil, a unui echilibru funcţional în contextul unei agresiuni chirurgicale majore şi reducerea amplorii stării postagresive inerente unei astfel de intervenţii”, se arată în comunicatul SMC.

Pacientul a fost externat, din Secţia ATI, la șase zile postoperator, cu stare bună fără disfunţii de organ, cu reluarea posibilităţii alimentării şi hidratării orale şi control glicemic satisfăcător, dar în cea de-a zecea zi postoperator, pacientul a fost readmis în Secția Terapie Intensivă, pentru deteriorarea, bruscă şi severă, a statusului neurologic, manifestat prin agitaţie psihomotorie extremă; crize comiţiale subintrante şi comă, se arată în comunicatul SMC.

Potrivit aceleiași surse, starea clinică a pacientului s-a ameliorat în următoarele 36 ore, fapt ce a permis ca pacientul să fie extubat şi retransferat, în următoarea zi, pe Secţia Chirurgie 1.

“Ca particularitate a cazului ar fi de menţionat anvergura majoră a intervenţiei chirurgicale, aplicată în cazul unui pacient oncologic, la care s-a asociat infecţia recentă, vindecată aparent, cu virusul SARS-CoV-2. Această asociere de diagnostice a condus la deteriorarea statusului nutriţional al pacientului şi, implicit, la scăderea răspunsului organismului, din punct de vedere biologic şi imunologic, fapt care a avut drept consecinţă o stare postoperatorie prelungită, cu prognostic rezervat privind evoluţia stării de sănătate, dat fiind apariţia unor complicaţii septice, evenimente medicale rezolvate cu succes. În opinia noastră, acesta este primul caz de chirurgie pancreatică extremă efectuată la un pacient în convalescență după infecție recentă cu SARS-COV 2, cu implicații importante și amenințătoare de viată pentru bolnav, neexistând încă date in literatura de specialitate pentru abordarea unor astfel de cazuri”, potrivit aceluiași comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.