21 ianuarie marchează o zi importantă pentru eforturile de digitalizare a sănătății în Uniunea Europeană. Începând de azi, cetățenii din Finlanda pot folosi o rețetă electronică emisă în propria țară pentru a cumpăra medicamente din Estonia.
Inițiativa se aplică tuturor rețetelor electronice emise în Finlanda și tuturor farmaciilor din Estonia care au semnat protocolul, a anunțat la 21 ianuarie Comisia Europeană.
Un pas pentru acces transfrontalier la servicii de sănătate
Noutatea acestei inițiative de digitalizare a sănătății și acces transfrontalier la servicii de sănătate o constituie platforma informatică prin care rețetele electronice sunt vizibile în farmaciile partenere. Astfel, pacienții finlandezi nu trebuie să ofere farmaciștilor din Estonia o rețetă scrisă pentru a ridica medicamentele. Este suficient ca medicii să completeze o rețetă în format electronic.
Această inițiativă se aliniază obiectivelor Comisiei Europene de digitalizare a sănătății și de acces la îngrijire continuă pentru pacienții europeni. În 2011, instituțiile europene au adoptat Directiva 24/2011, care garantează accesul la îngrijire continuă pentru cetățenii europeni, dincolo de granițe. Această directivă permite statelor membre să facă schimb de informații și date medicale într-o manieră sigură, eficientă și în condiții de interoperabilitate.
Directiva 24/2011 presupune implementarea progresivă a unor servicii medicale transfrontaliere. În această categorie intră rețetele electronice și dosarele medicale ale pacienților. Acestea sunt valabile și vizibile în toate statele membre UE, prin intermediul unei infrastructuri digitale care asigură conexiunea între serviciile naționale de sănătate, oferind posibilitatea de a face schimb de date medicale într-o manieră sigură. Implementarea infrastructurii eHealth Digital Service este finanțată de Comisia Europeană.
Optimism european
„Întâmpinăm cu bucurie acest prim pas în transferul de informații medicale în format digital între Finlanda și Estonia. Transferul de rețete și dosare medicale în format electronic va fi de importanță vitală pentru siguranța pacienților. În acest fel, medicii vor putea înțelege mai bine istoricul medical al unui pacient străin, reducând riscul unui diagnostic incorect și costurile asociate duplicării unor teste și investigații.Comisia Europeană va continua să susțină extinderea unor astfel de inițiative în toate țarile membre”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis.
„Este un punct important de plecare pentru accesul la îngrijiri mai bune pentru toți cetățenii europei. Accesul rapid la rețete și dosare medicale în format electronic poate salva vieți în cazul unor urgențe medicale. Uniunea Europeană a bugetat aceste soluții digitale pentru că este conștintă de importanța acestei inițiative”, a declarat și comisarul european pentru economie digitală și societate, Mariya Gabriel.
„Libertatea de mișcare a cetățenilor este unul din principiile de bază ale Uniunii Europene. Trebuie să ușurăm procedura prin care toți cetățenii europeni să aibă acces la servicii medicale în Europa. Următorul pas importat va fi să simplificăm accesul pacienților la propriile lor informatii medicale, implementând un sistem prin care dosarele medicale sa poată fi transmise în format electronic între statele memebre”, a spus și Andrus Ansip, vicepreședinte al Pieței Digitale Unice.
Următorii pași în sănătatea digitală
22 de state membre ale Uniunii Europene au aderat la infrastructura eHealth Digital Service. Până în anul 2021, toate aceste state vor putea transfera între ele rețete electronice și dasare electronice ale pacienților. Zece din aceste state ar putea implementa obiectivele Directivei până la finalul anului 2019. Aceste state sunt: Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Malta și Portugalia.
Autoritățile în materie de e-sănătate ale Uniunii Europene au dat undă verde Finlandei și Estoniei pentru a face transfer de rețete în format electronic și Cehiei și Luxemburgului pentru a începe sa primească dosare electronice ale pacienților din alte țări membre UE.