Prima tranșă din vaccinul anti-COVID-19 al Moderna ajunge, miercuri, în România

Prima tranșă din vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna, al doilea autorizat în Uniunea Europeană, după cel al Pfizer/BioNTech, va ajunge în România, miercuri, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Medicul a precizat, la un post de televiziune, că prima tranșă va fi una simbolică, sub 15.000 de doze.

„Miercuri soseşte. În jur de 14.000 de doze prima tranşă. (…) Pe primul trimestru, din câte ştiu eu, 400.000 – 450.000 de doze maximum. Sunt foarte puţine doze de vaccin de la Moderna”, a spus Gheorghiţă.

Medicul a precizat că vor sosi în România tranşe de vaccin Moderna o dată pe săptămână sau la două săptămâni.

„Tranşele vor fi o dată la o săptămână sau două săptămâni. Nu este un calendar încă stabilit. Sunt foarte puţine. Chiar dacă am vrea să lăsăm la alegerea persoanelor, nu poţi, pentru că vor fi centre care nu vor avea. Dar ele sunt la fel, nu există nicio problemă. Tot două doze, tot ARN mesager, au aceeaşi eficacitate, acelaşi profil de siguranţă”, a explicat medicul.

Decizia privind folosirea unui tip de vaccin din cele două aprobate în Uniunea Europeană – Pfizer sau Moderna – va fi luată de medic.

„Medicul va decide. Depinde câţi mai are pe lista de aşteptare, dacă mai are trei pacienţi, nu se va desface un flacon de zece doze”, a arătat medicul.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19: cel al BioNTech/Pfizer și cel dezvoltat de compania Moderna. În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer.

Luni dimineață a ajuns în România a patra tranșă de vaccin Pfizer, 150.150 de doze, care au fost distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitală și către centrele din țară. Din cele 3 tranșe anterioare de vaccinuri, sosite în România până la data de 6 ianuarie 2021 (de 300.300 doze), s-au distribuit 131.370 doze, din care, numai astăzi, 11 ianuarie, 17.130 doze, către direcțiile de sănătate publică județene și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Autoritățile din România pregătesc a doua etapă a campaniei de vaccinare, în care va fi imunizată populația cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu risc ridicat și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale. Potrivit autorităților, campania ar putea începe încă de săptămâna viitoare, în jurul datei de 15 ianuarie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că persoanele din prima etapă a vaccinării, lucrătorii din domeniul sănătății și social, vor putea să se vaccineze în continuare, chiar dacă începe și etapa următoare a campaniei de vaccinare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.