PRIMER: Livrările de materii prime din China încep să reintre în normal

Reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au anunțat că livrările de materii prime din China încep să reintre în normal.

„Livrările de materii prime (active pharmaceutical ingredient API) din China încep să reintre în normal. Exceptând o serie de fabrici mai mici, toate fabricile din zonele afectate (provinciile Hubei şi Zhejiang) au reînceput aprovizionarea către Uniunea Europeană, inclusiv România. Unii producători din China au fost rechiziţionaţi de guvern pentru a fabrica medicamente care se adresează tratamentului simptomelor bolii COVID-19 (antibiotice, antivirale)”, se arată într-un comunicat de presă al PRIMER.

Cu toate acestea, transporturile continuă să se facă cu dificultate, sunt trimise cu prioritate transporturi către India, al doilea mare producător de API şi produse farmaceutice din lume, potrivit celor de la PRIMER.

„India semnalează deja întârzieri de livrări şi creşteri la costurile de materii prime”, au precizat reprezentanții PRIMER.

„A apărut în spaţiul public o listă de materii prime care au fost restricţionate de la livrări de către producătorii de materii prime din India, printre care paracetamol, antibiotice, antivirale, antiparazitare, hormoni. Producătorii de medicamente din România nu se aprovizionează cu materii prime din India, astfel încât nu sunt semnalate discontinuităţi în producţie pentru aceste medicamente. În mod particular, în cazul paracetamolului şi al ibuprofenului, există 4 fabrici în România care produc normal aceste preparate, existând stocuri de materii prime până în iulie-august. În concluzie, nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la dispariţia unor medicamente din farmacii în perioada următoare şi, ca atare, PRIMER consideră ca fiind inutilă şi periculoasă crearea de către pacienţi de stocuri acasă; în situaţiile în care se constată lipsa unui medicament, pacientul poate întreba medicul sau farmacistul despre un înlocuitor – 90% din cele mai uzuale medicamente au înlocuitori”, mai precizează PRIMER.

În același timp, patronatul recomandă de asemenea prudenţă în achiziţionarea unor preparate cărora li se face reclamă pe internet sau social media şi despre care se spune că „tratează” infecţia cu coronavirus.

„După cum s-a mai menţionat, deocamdată nu există tratament sau vaccin împotriva infecţiei cu coronavirus, astfel că în cel mai bun caz se poate vorbi despre o escrocherie”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.