PRIMER: Producţia de medicamente, pusă în pericol de „creşterea astronomică” a preţurilor la energie electrică şi gaze

Combinații antibiotice

Producţia de medicamente din România este pusă în pericol de „creşterea astronomică” a preţurilor la energie electrică şi gaze, a transmis, joi, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară, atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că scumpirea exagerată a preţului la electricitate, care s-a triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi creşterea de cel puţin şase ori a preţului la gazele naturale pun o presiune uriaşă pe costurile de fabricaţie ale producătorilor de medicamente din ţară.

Astfel, arată sursa citată, reculul preţurilor la energie şi gaze generează rentabilitate negativă pentru sute de medicamente fabricate în România, ale căror preţuri nu pot fi crescute pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienţi, mulţi dintre aceştia cu posibilităţi financiare reduse.

„Majorarea masivă a preţurilor la energie şi gaze ne-a determinat să trimitem o adresă în data de 3 decembrie 2021 către Ministerul Energiei prin care solicităm ca măsură temporară plafonarea preţului energiei electrice la 400 lei/MWh. Însă, Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării noastre. Deşi la nivel declarativ autorităţile sunt preocupate de creşterea rolului fabricilor de medicamente din ţară, în special în actualul context pandemic, în realitate nu există niciun fel de măsuri care să acopere aceste declaraţii”, a declarat doctorul Dragoş Damian, director executiv PRIMER, citat în comunicat.

PRIMER anticipează în următoarele luni preţuri la electricitate de peste 2.000 lei/MWh, iar în aceste condiţii membrii PRIMER ar putea fi nevoiţi să scoată din fabricaţie medicamente care generează pierderi, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

„Ne aflăm din păcate în aceeaşi situaţie de contradicţie între vorbele şi faptele autorităţilor, care spun că trebuie să întărim fabricile de medicamente din ţară, însă, în realitate nu se iau măsuri concrete la solicitările venite din partea PRIMER. Ca urmare, să nu ne mirăm că producţia indigenă este la cel mai mic nivel istoric, sub 10% şi că România se va adânci şi mai mult în dependenţa importurilor de medicamente”, a mai completat reprezentantul PRIMER.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.