Primul agonist de receptor de GLP-1 cu administrare orală, pentru tratamentul diabetului zaharat, autorizat în Europa

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, pentru diabetul zaharat tip 2, primul agonist de receptor de GLP-1 care poate fi administrat pe cale orală. Este un medicament care are ca substanța activă semaglutid, care îmbunătățește controlul glicemic, atunci când este asociat cu exercițiile fizice și cu o dietă echilibrată. Înainte de aprobarea acestui preparat, tratamentul cu agoniștii de receptor de GLP-1 se făcea injectabil, printr-o injecție subcutanată.

Diabetul zaharat tip 2 este o boală în care fie pancreasul nu produce suficientă insulină, fie corpul nu folosește corect insulina, astfel încât nu se poate controla în mod adecvat nivelul glucozei din sânge. Posibilele complicații ale diabetului sunt infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală, pierderea vederii sau afectarea nervilor.

Semaglutid acționează la fel ca hormonul incretinic GLP-1, adică reduce glucoza din sânge prin stimularea secreției de insulină de către pancreas și prin scăderea secreției de glucagon (un hormon care crește concentrația de glucoză din sânge), acționând atunci când glicemia este crescută. În plus, încetinește evacuarea alimentelor din stomac și previne producția excesivă de glucoză de către ficat, ceea ce ajută la controlul glicemiei.

Siguranța și eficiența medicamentului au fost testate în opt studii clinice, care au inclus pacienți în diferite stadii ale bolii. În trei dintre studii a fost comparat cu un placebo, iar în celelalte a fost comparat cu un medicament injectabil din aceeași clasă (agonist al receptorului de GLP-1). În aceste studii, semaglutid a fost folosită în monoterapie sau în combinație cu alte antiadibetice.

Cele mai întâlnite efecte adverse observate în timpul studiilor clinice au fost cele gastrointestinale, cum ar fi greața sau diareea. Când medicamentul este folosit în combinație cu insulina sau cu sulfonilureice poate crește riscul de hipoglicemie.

Opinia favorabilă a Comitetului pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman de la Agenția Europeană a Medicamentului este o etapă intermediară pentru accesul pacienților la semaglutid. Comisia Europeană trebuie să adopte decizia de punere pe piață în Uniunea Europeană. Fiecare stat membru va stabili prețul și modul de finanțare a tratamentului, în funcție de rolul pe care acest medicament îl va avea în sistemul de sănătate al respectivei țări.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.