Primul centru din România de pregătire în chirurgia robotică, inaugurat la București

 

Primul centru ISLE (Ecosistem de Inovație, Simulare și Învățare) din România a fost deschis la București. Centrul va fi unul de pregătire și specializare a noilor generații de profesioniști din domeniul medical, iar aici medicii se vor putea pregăti pentru utilizarea tehnologiilor performante în domeniul medical precum intervenții chirurgicale minim invazive robotice și laparoscopice, diagnostic și tratament în domeniul gastroenterologiei, diagnostic și monitorizarea pacientului din terapia intensivă.

”Prin ISLE dorim să instruim și să educăm medici și profesioniști din domeniul sănătății în tehnologia inovatoare”, a declarat Harris Palaondas, managing director ISLE Romania. ”Prin ISLE dorim să înființăm un ecosistem și o platformă de educație care să fie realizate prin simulatoare și prin sistem de e-learning. Avem platforma de „incision care”, care oferă vizualizare de 3-D anatomice și multe clipuri didactice pentru chirurgia robotică, chirurgia laparoscopică, pentru intervenții și diagnostice gastrointestinale, pentru terapia intensivă și pentru chirurgia generală. Mai avem și simulatoare pentru chirurgia cardiacă și vasculară minim invazivă”, a adăugat el.

”Mai mult, avem și o platformă denumită in-touch, care conectează ISLE-ul cu zece dintre cele mai bune săli de operație din SUA, unde echipe de chirurgi, anesteziști și asistenți pot să vadă și să interacționeze cu cei care fac chirurgia robotică în SUA”, a mai spus reprezentantul.

Platforma a fost creată pentru a-i ajuta pe medicii români, care vor putea să învețe de la cei mai buni specialiști din sănătate. În viitorul apropiat, la ISLE vor fi organizate cursuri ținute de doctori străini și workshopuri la care vor participa nume importante din domeniul medical al României.

”Suntem în colaborare acum cu Institutul Stan și cu cel Universitar din Nancy, Franța, unde putem să pregătim un curs, început aici, la ISLE, și terminat acolo, cu o certificare. Mai mult decât asta, prin platforma de „e-learning incision care”, chirurgii primesc o certificare de la Royal College of Surgeons din Anglia. Asta înseamnă că cineva din Anglia sau Franța va verifica ce au învățat și le va oferi o certificare”, a explicat Palaondas.

Centrul ISLE București are o suprafață de 125 metri pătrați și este dotat cu tehnologii cu ajutorul cărora medicii se pot pregăti pentru intervenții de chirurgie robotică minim invazive, printre care și un sistem robotic da Vinci.

Lansarea centrului a fost primită cu entuziasm de specialiști, care au explicat cât de importantă este prezența unei asemenea platforme în România.

” Ducem lipsă mare în România, în endoscopie cel puțin. Sunt câteva centre recunoscute, dar departe de a fi suficiente”, a declarat dr. Andrei Haidar, șeful departamentului endoscopie digestivă de la Spitalul Clinic Colentina.

”Este un început de drum important pentru tineri, împreună putem face lucruri deosebite. Vă mulțumesc pentru această oportunitate, acest centru care este la nivel foarte înalt. Sunt convins că toți vom beneficia, atât noi, seniorii, cât mai ales juniorii, care trebuie să schimbe ceva în bine”, a adăugat el.

” Este de neconceput astăzi ca manevrele să fie făcute, așa cum am învățat noi acum 35-40 de ani, pe oameni. Astăzi, manevrele și tehnicile se învață pe simulatoare”, a afirmat și prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie intensivă

Centrul ISLE din România este al doilea din Europa, după cel din Atena, inaugurat anul trecut. Împreună, ele totalizează o investiție de 3 milioane de euro în domeniul medical.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.