Primul medicament biologic pentru astm autorizat în Europa

Comisia Europeană a autorizat medicamentul Dupixent (dupilumab/Sanofi & Regeneron) la adulți și la adolescenții cu vârsta mai mare de 12 ani ca tratament suplimentar al astmului sever cu inflamație tip 2 caracterizat prin eozinofile serice crescute și/sau oxid nitric crescut în aerul expirat (FeNO), la care boala este insuficient controlată de tratamentul cu corticosteroid inhalat în doză mare plus un alt medicament ca tratament de întreținere.

Agenția Europeană a Medicamentului a formulat un aviz pozitiv pentru această indicație la finalul lunii februarie 2019.

 

Efect împotriva inflamației de tip 2

 

Dupilumab este un anticorp monoclonal uman care inhibă semnalizarea interleukinelor 4 (IL-4) și 13 (IL-13), două proteine care joacă un rol central în inflamația de tip 2. Inflamația de tip 2 este mecanismul fiziopatogenic specific astmului și altor boli alergice.

Efectul terapeutic este asociat cu reducerea markerilor specifici inflamației de tip 2, precum FeNo, imunoglobulina E și eotxina 3 (CCL26).

Noul tratament biologic pentru astm este util, deoarece, sub tratamentul standard, boala nu este întotdeauna controlată la persoanele cu astm sever. Pacienții pot prezenta tuse, wheezing și respiră cu dificultate, existând riscul unor atacuri de astm severe, care să necesite prezentarea de urgență la spital. În plus, în cazurile severe, de obicei se recurge la administrarea de corticosteroizi orali, atunci când simptomele nu pot fi controlate. Tratamentul cronic cu corticosteroizi orali trebuie evitat, însă, atunci când este posibil, deoarece efectele secundare ale tratamentului sunt adesea severe și greu de suportat de pacienți.

 

Dovezi pentru autorizarea medicamentului

 

Avizul pozitiv al Agenției Europene a Medicamentului și autorizarea emisă de Comisia Europeană se bazează pe rezultatele obținute în programul de studii clinice Liberty Asthma, care a inclus nu mai puțin de 2.888 de adulți și adolescenți. Din acest program au făcut parte studiile clinice de fază 3 Quest și Venture și un studiu clinic de fază 2b.

În studiul clinic Quest, ale cărui rezultate au fost publicate anul trecut în reputata revistă științifică New England Journal of Medicine, au fost incluși 1.902 pacienți cu astm persistent și s-a cercetat efectul adăugării de dupilumab la tratamentul standard, cu care s-a făcut comparația. În studiul clinic Venture, ale cărui rezultate au fost publicate tot în NEJM, au fost înrolați 210 pacienți cu astm sever dependent de tratamentul cu corticosteroizi oral și s-a cercetat dacă adăugarea de dupilumab la tratamentul standard ar putea reduce utilizarea de corticosteroizi pe cale orală.

 

Rezultatele studiilor clinice

 

În studiile clinice menționate, tratamentul cu dupilumab a avut ca efect reducerea exacerbărilor severe ale bolii, ameliorarea funcției pulmonare și reducerea utilizării de corticosteroizi orali.

Astfel, în studiul Quest, în săptămâna 52 exacerbările au fost reduse cu 67% în comparație cu placebo la pacienții cu eozinofile peste 300/mcl și cu 65% pentru pacienții cu niveluri FeNO peste 25 ppb (părți per miliard).

În studiul Quest, funcția pulmonară a fost ameliorată de tratamentul adăugat cu dupilumab. Astfel, în săptămâna 12, FEV1 a crescut cu până la 33% (față de până la 16% pentru placebo) la pacienții cu eozinofile serice peste 300/mcl și cu până la 30% (vs. 14% pentru placebo) la pacienții cu FeNO peste 25 ppb.

În studiul Venture, tratamentul cu dupilumab a dus la reducerea utilizării cortecosteroizilor orali. Astfel, până în săptămâna 24, mai mult de jumătate din pacienții tratați cu dupilumab au renunțat complet la corticosteroizii orali, iar per ansamblu utilizarea acestora a scăzut cu 70% (vs. 42% pentru placebo).

 

Riscurile tratamentului cu dupilumab

 

Ca orice tratament, nici cel cu dupilumab nu este lipsit de riscuri. În studiile clinice amintite, cea mai frecventă reacție adversă a fost eritemul la locul injecției. Reacțiile anafilactice au fost foarte rar raportate în întregul program de studii clinice.

În studiul Venture, incidența reacțiilor adverse a fost similară la pacienții tratați cu dupilumab (62%) și la cei tratați cu placebo (64%). Eozinofilia (peste 3.000 de eozinofile pe mm3) a fost mai frecvent raportată la grupul care a primit dupilumab (13%) decât în grupul placebo (1%), fără ca aceasta să aibă un răsunet clinic.

 

Seringi preumplute

 

Dupilumab este deja autorizat în Uniunea Europeană pentru tratamentul adulților cu dermatită atopică moderat-severă care sunt candidați la terapia sistemică. Medicamentul a fost autorizat în SUA pentru tratamentul astmului în octombrie 2018.

Medicamentul se administrează injectabil, din seringi preumplute cu doza de 200 mg pentru pacienții cu astm sever. Doza de 300 mg se administrează la pacienții cu astm sever care primesc corticosteroizi orali sau au, pe lângă astm, dermatită atopică moderat-severă. Se administrează subcutanat, o dată la două săptămâni, în locuri diferite, după o doză inițială de încărcare.

Medicamentul a fost dezvoltat de Regeneron și Sanofi, printr-un parteneriat încheiat de cele două companii farmaceutice. În prezent, sunt în desfășurare studii clinice cu dupilumab în astmul și dermatita atopică la copii.

Costul anual al tratamentului cu dupilumab ajunge, în SUA, la 37.000 de dolari.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.