Primul summit mondial pentru vaccinare are loc astăzi, la Bruxelles

400 de înalți oficiali europeni și internaționali, reprezentanți ai Guvernelor naționale, reprezentanți ai societății civile, oameni de știință și profesioniști în sănătate se reunesc astăzi la Bruxelles, pentru primul summit mondial pentru vaccinare. Sănătatea Press Group, prin trimisul său în capitala europeană, Ileana Toma, va transmite toate informațiile de ultimă oră de la acest eveniment, precum și interviuri live cu decidenții în domeniul sănătății publice din lume, pe platformele sale RoHealth Review și SănătateaTV.ro.

Summitul, organizat în parteneriat de Comisia Europeană și de Organizația Mondială a Sănătății, își propune să aducă în prim-plan tema vaccinării și să asigure susținere politică în acest domeniu. În acest sens, urmează să fie adoptate 10 măsuri convenite de cele două instituții organizatoare.

 

Cauzele scăderii ratei de vaccinare

 

Vaccinarea este cea mai de succes măsură de sănătate publică din epoca modernă. Datorită vaccinării a fost eradicată variola, Europa nu a mai avut cazuri de poliomielită (până recent), iar eradicarea altor boli se întrevede. Vaccinarea permite evitarea a aproximativ 2,5 milioane de decese anual în lume și reduce costurile cu tratamentele pentru diferite boli.

Însă, în pofida acestor succese incontestabile, în mai multe țări din UE și din împrejurimi există în prezent epidemii fără precedent în istoria recentă de boli ce pot fi evitate prin vaccinare. Aceasta din cauza ratei insuficiente de vaccinare, precum și a faptului că populația circulă mai mult decât oricând altcândva în trecut – 36 de milioane de europeni lucrează în alte țări decât cele de origine. Este și cazul României, unde epidemia de rujeolă a produs aproximativ 18.000 de îmbolnăviri și 64 de decese.

Accesul inechitabil la vaccinuri, lipsa personalului care să vaccineze copiii, din cauza emigrației medicilor și asistentelor, faptul că statele nu și-au armonizat calendarele de vaccinare, dar și slăbirea încrederii populației, în unele zone, sunt cauze de îngrijorare și o provocare importantă pentru experții în sănătate publică. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a declarat dezinformarea privind vaccinurile una dintre principalele amenințări la adresa sănătății din acest an.

 

Structura summitului

 

Printre cei care vor lua cuvântul se numără președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Evenimentul va fi grupat în trei dezbateri:

  • In Vaccines we trust (Avem încredere în vaccinuri) – strategii pentru a crește încredere în vaccinuri și a crește acoperirea vaccinală; rolul și responsabilitatea presei și folosirea de strategii și instrumente inovatoare de comunicare pentru a crește credibilitatea vaccinurilor în rândul întregii populații; posibile acțiuni pe care le-ar putea lua actorii implicați – factori de decizie, politicieni, profesioniștii din sănătate, societatea civilă, organizații și comunități – pentru a crește încrederea în vaccinuri.
  • The Magic of Science (magia științei) – ciclul de dezvoltare a vaccinurilor și provocările majore pentru dezvoltarea de vaccinuri eficiente și pentru a determina de ce vaccinuri este nevoie; folosirea eficientă a modelelor existente și noi pentru a stimula cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor și pentru a stimula colaborările internaționale în beneficiul sănătății publice.
  • Vaccines Protecting Everyone, Everywhere (Vaccinurile îi apără pe toți. Pretutindeni) – acțiuni pentru a crește utilizarea vaccinurilor în viitorul deceniu, inclusiv în zone unde există urgențe umanitare; importanța asumării răspunderii într-un program de succes de vaccinare, la toate nivelurile și de către toată lumea; importanța vaccinurilor pe parcursul vieții; vaccinarea, ca poartă către succesul asistenței medicale primare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.