Primul transplant hepatic pediatric realizat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a avut succes. Fetița în vârstă de 11 ani va fi externată în câteva zile

Primul transplant hepatic pediatric realizat la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a avut succes, iar fetiţa în vârstă de 11 ani se află într-o stare bună, cu o evoluţie favorabilă, urmând să fie externată în câteva zile. Fetița care a beneficiat de transplant avea o afecțiune cronică, ce a dus la alterarea funcţiei hepatice.

„A avut succes din punctul de vedere al specialiştilor şi implicit şi al meu pentru că fetiţa este într-o stare bună. A evoluat foarte bine. (…) Este important că lucrurile se schimbă în domeniul transplantului pediatric. Transplantul hepatic pediatric este o prioritate şi pentru noi. Avem acum al doilea centru în Bucureşti care se specializează în acest sens. (…) Fetiţa care a beneficiat de transplant avea o afecţiune virală cronică, care a dus la alterarea funcţiei hepatice, apariţia cirozei hepatice şi transplantul de la un donator copil, care din păcate a decedat într-un accident tragic”, a declarat, vineri, minsitrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila,  la o conferinţă de presă la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” care a avut ca temă primul transplant hepatic pediatric realizat în acest centru.

Fetița se afla de aproximativ doi ani pe lista de transplant.

„Din punct de vedere al anesteziei, lucrurile au fost foarte dificile. Acest copil era bolnav de la vârsta de un an, acum are aproape 11 ani, deci toate organele și sistemele erau afectate. Emoțiile au fost imense”, a declarat dr. Ruxandra Fota, medic primar ATI, coordonatorul echipei de anestezie.

Intervenția de transplant a durat aproximativ 8 ore.

„Noi am programat intervenția undeva la ora 3-4 dimineața, pentru că ficatul prelevat ar fi ajuns în jur de ora 7 dimineața și atunci ne-am dorit să dăm șansă maximă acestei intervenții, în sensul că scurtăm foarte mult timpul de ischemie rece. Adică, în momentul în care ficatul prelevat a ajuns în spital, ficatul bolnav al copilului era pe punctul de a fi explantat. A venit un moment de sincronizare cu echipa de la recoltare, care a făcut pregătirea grefei pe masă la gheață, timp în care noi deja am scos ficatul și am pregătit vena cavă pentru anastomoză. Incizia a fost undeva la 4 jumătate – 5 dimineața. Operația a decurs fără pierdere de sânge, ceea ce este un lucru de prognostic bun pentru evoluția ulterioară.  A fost un transplant care a mers fără incidente majore”, a explicat dr. Doina Hrehoreţ, medic primar chirurgie generală.

Starea fetiței care a beneficiat de transplant este bună, cu o evoluție favorabilă.

„Copilul este în stare generală foarte bună, s-au făcut toate evaluările necesare, ecografii, tomografii, analize, a primit bine și terapia imunosupresoare și ne pregătim în câteva zile de externarea acasă, la domiciliu”, a afirmat conf. dr. Laura Bălănescu.

„Acesta este un  tip de transplant hepatic pediatric în care avem donator cadaveric, dar majoritatea cazurilor de transplant hepatic pediatric presupune recoltarea de la donator viu”, a adăugat conf. dr. Laura Bălănescu.

Deocamdată, în Centrul de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” nu sunt realizate intervenții de transplant la copii sub vârsta de un an.

„În momentul de față, toate echipele implicate am decis să nu realizăm deocamdată transplant la copii sub vârsta de un an. Există și copii sub această vârsta care sunt pe lista de așteptare pentru transplant. Majoritatea sunt cu malformații congenitale, cu atrezie de căi biliare sau alte patologii. De exemplu, anul acesta am avut doi copii care au fost trimiși deja în Italia, la Palermo. ESte vorba despre un copil de 4 luni și un altul de 7 luni”, a explicat conf. dr. Laura Bălănescu.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală a anunţat pe data de 18 februarie realizarea primului transplant hepatic pediatric în unitatea medicală. Intervenţia face parte din programul de transplant început de scurt timp în Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Pacientul căruia i s-a efectuat transplantul hepatic este în vârstă de 11 ani şi era cunoscut cu insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată.

Potrivit sursei citate, intervenţia a fost efectuată de o echipă de chirurgi a Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, coordonată de conf. dr. Laura Bălănescu, şi o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din profesor universitar doctor Irinel Popescu şi medicul Doina Hrehoreţ, anunţa unitatea medicală. Totodată, echipa mixtă a fost coordonată de prof. univ. dr. Irinel Popescu.

Echipa de medici anestezişti a fost formată din dr. Ruxandra Fota din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi din dr. Florin Rusu şi dr. Alexandru Baetu din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, echipa de anestezie fiind coordonată de dr. Ruxandra Fota.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.