Primul vaccin de origine spaniolă împotriva COVID-19 a primit autorizația de a fi testat clinic internațional

Primul vaccin de origine spaniolă împotriva COVID-19 a primit autorizația de a fi testat clinic internațional. Mai exact, Administrația Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Argentina a aprobat testarea clinică a vaccinului RUTI împotriva COVID-19, dezvoltat de un cercetător din Catalonia, Spania. Testele vor fi efectuate în Argentina, potrivit agenției de presă EFE.

Vaccinul a fost realizat inițial împotriva tuberculozei, dar se preconizează că ar avea eficacitate și împotriva altor infecții virale, precum infecția cu SARS-CoV-2, potrivit sursei citate.

Studiul este de tip ”dublu-orb” cu placebo, se va desfășura pe o durată de 9 luni și are în vedere evaluarea eficacității vaccinului RUTI în prevenirea infectării şi diminuării ratei de mortalitate provocată de virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului sanitar.

Vaccinul se bazează pe aşa numita ”imunitate înnăscută antrenată”, adică pe stimularea cu ajutorul vaccinului a imunităţii corpului şi ”dotarea sa cu memorie”, pentru a genera un răspuns mai bun şi mai rapid la expunerea la virus, mai scrie EFE.

În cazul în care vaccinul se va dovedi eficient, acesta ar putea sta la baza unor vaccinuri antivirale cu spectru larg, prin mecanismului său alternativ la generarea de anticorpii pe care îi produce vaccinarea clasică. De asemenea, ar putea fi folosit şi ca primă soluţie în epidemiile provocate de noi virusuri, dar și în situațiile în care vaccinurile existente îşi pierd eficienţa iniţială din cauza mutaţiilor suferite de un virus pandemic. O altă opțiune terapeutică ar fi întărirea imunităţii la categoriile de populaţie care nu răspund la vaccinurile specifice sau complementar la vaccinurile care generează anticorpi.

Procedurile pentru ca dozele să poată ajunge în Argentina, unde vor fi administrate la 369 de angajaţi din diferite centre medicale, au fost demarcate deja.

Vaccinul ar putea fi testat în curând și în Spania în cadrul unui test clinic similar cu cel din Argentina, după cum a informat compania producătoare a vaccinului, citată de EFE.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.