Dacă sau când România va introduce studiile de Podiatrie la Facultățile de Medicină și Farmacie va atrage nu numai studenți din țară, ci din toată regiunea și chiar din Occident. Este asigurarea dată de dr. Caroline Teugels, director executiv al Federației Internaționale a Podiatrilor, la cel de-al treilea Congres Național de Podiatrie, ce se desfășoară timp de trei zile la București.
Dr. Alfred Gatt, președintele European Network of Podiatry in Higher Education (ENPODHE), a insistat asupra importanței campaniilor de promovare și de explicare a profesiei de podiatru. El a oferit ca exemplu cazul țării sale natale, Malta. În urmă cu 35 de ani, când profesia abia fusese introdusă în țară, podiatrii consultau numai aproximativ o mie de pacienți pe an. În prezent, însă, media este de aproximativ 60.000.
Iar cel mai bun avocat pentru podiatrie este chiar pacientul care se afla în pericol de a avea un picior amputat și care a fost salvat, consideră dr. Pauline Elizabeth Wilson, medic specialist la Spitalul St. James din Dublin.
Banii economisiți prin introducerea profesiei de medic podiatru
“Podiatria are multe fațete (…). Trebuie să începem cu piciorul diabeticului. Acolo putem avea un impact enorm. Putem face acest lucru prin prevenție”, a explicat dr. Frank Bowling, chirurg-podiatru.
Potrivit datelor internaționale prezentate de specialiști la conferința-dezbatere ce a deschis a treia ediție a Congresului Național de Podiatrie, în medie, costul direct al unei amputații de picior în Uniunea Europeană este cuprins între 20.000 și 40.000 de euro.
De altfel, costurile legate de piciorul diabeticului, în lume, sunt mai mari decât cele legate de cancerul de sân, spun experții prezenți la eveniment.
Cum în România se fac aproximativ 5.000 de amputații pe an, legate de diabetul zaharat, economiile ar fi enorme. Aceasta fără a ține cont de faptul că posibilitățile de angajare ale unei persoane cu piciorul amputat sunt extrem de limitate, deci costurile indirecte sunt mult mai mari.
În aceste condiții, din punctul de vedere al lui Florian Bodog, senator și fost ministru al Sănătății, trebuie reglemetat cât mai repede domeniul de activitate al podiatrului, va trebui introdus în noua lege a Sănății, precum și în contractul-cadru cu CNAS.