Principalele sindicate din sănătate se opun propunerilor MS de modificare a Legii 95/2006

Principalele sindicate din domeniul sănătății se opun propunerilor de modificare a Legii 95/2006 privind reforma din domeniul sănătății publicate în transparență decizional de MS.

”Federația SANITAS din România își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește felul în care noul Guvern și implicit Ministerul Sănătății înțeleg să gestioneze banii publici și relația cu partenerii sociali și nu în ultimul rând felul în care limitează accesul pacienților cu venituri mici la servicii medicale indispensabile”, transmite Federația Sanitas pe Facebook.

Sanitas invocă ”declarațiile Avocatului Poporului care consideră că:
– Modificările propuse prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ar trebui dezbătute în cadrul procedurii legislative obişnuite, prin dezbatere şi vot în Parlamentul României,
– Proiectul de act normativ conţine o notă de fundamentare sumară şi nu prezintă niciun studiu de impact care să evalueze efectele economico-financiare şi sociale ale acesteia”,
– Prin modificările aduse, se intenţionează includerea tuturor furnizorilor privaţi în cadrul programelor naţionale de sănătate, fără a ţine cont de capacitatea şi serviciile oferite de sistemul public de sănătate, respectiv de condiţiile oferite de către furnizorii privaţi,
– Prin procedurile diferite de achiziţionare şi management din cele două domenii (public și privat), se va crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate programelor naţionale de sănătate între sistemul public şi furnizorii privaţi, cu riscul deprecierii sistemului public, fapt ce poate duce la imposibilitatea statului de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de asigurare a igienei şi a sănătăţii publice”.
De asemenea, sindicaliștii subliniază că ”noua conducere a Ministerului Sănătății nu a inițiat nicio consultare reală a partenerilor sociali pe proiectele sau măsurile propuse, deși ne-am exprimat deschis dorința de a colabora într-un dialog social corect și echitabil pentru a reforma sistemul sanitar în folosul pacienților și al salariaților”.
La rândul său, Federația „Solidaritatea Sanitară” transmite că ”se opune privatizării fondurilor publice de sănătate”.
”Prin asta însă nu dorim nici un moment să se înțeleagă că am renunțat la eforturile noastre pentru eficientizarea activității spitalelor publice. Afirmăm, iarăși, necesitatea reformei spitalelor publice, exprimându-ne îngrijorarea pentru lipsa interesului actualilor decidenți politici față de a această măsură!”, se arată într-o postare a federației.

Solidaritatea Sanitară reamintește și solicitările transmise miniștrilor sănătății care s-au succedat:

  • Depolitizarea managementului spitalelor publice;
  • Eliminarea structurilor neo-feudale, care controlează o bună parte dintre unitățile sanitare;
  • Organizarea concursurilor naționale pentru ocuparea posturilor;
  • Introducerea salarizării suplimentare în funcție de performanță.

Sindicatul Promedica avertizează că ”schimbarea un alineat din legea sănătății va aduce schimbări mari în finanțarea sistemului medical, cu consecințe grave atât pentru medici cât și pentru pacienți”.

”Privatizarea unor programe de sănătate de milioane de euro, vitale pentru majoritatea populației, adâncește diferența dintre accesul celor săraci și celor bogați la serviciile de sănătate. Totodată, schimbarea va duce la închiderea unor spitale de stat, care pierd mulți bani”, potrivit Promedica.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.