În fiecare an, filantropii Bill Gates și Melinda Gates compun o scrisoare deschisă care surprinde probleme-cheie cu care umanitatea se confruntă în prezent, probleme care, prin eforturi coroborate, ar putea fi adresate și rezolvate.
Anul acesta, ampla scrisoarea semnată de Bill și Melinda Gates include mai multe teme de sănătate publică. Unele din informațiile prezentate de cei doi filantropi sunt surprinzătoare, altele îngrijorătoare, însă toate îndeamnă la informare și la acțiune.
Africa rămâne tânără pe măsură ce planeta îmbătrânește
Populația globului îmbătrânește – vârsta medie globală crește aproape peste tot în lume. Pe măsură ce speranța de viață crește și tot mai mulți copii supraviețuiesc și devin adulți, femeile din întreaga lume nasc mai puțini copii. Singura excepție de la tendința globală spre îmbătrânire este Africa. Pe continentul global, vârsta medie continuă să rămână scăzută – este de doar 18 ani. Prin comparație, vârsta medie în America de Nord este de 35 de ani.
Capitalul uman tânăr, atrag atenția soții Bill și Melinda Gates, poate reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare pentru continentul african. Însă viitorul și dezvoltarea continentului african țin de accesul tinerelor generații la educație și la servicii de sănătate. „Sănătatea și educația sunt cele două motoare care alimentează creșterea economică și reprezintă cheia pentru un viitor mai bun pentru milioane de cetățeni ai acestui continent”, subliniază Melinda Gates.
Testele ADN făcute acasă oferă informații prețioase cercetătorilor
Testele ADN făcute acasă au devenit populare în ultimii ani în SUA și Canada și trendul continuă să se extindă. Prin intermediu acestora, oamenii pot afla detalii despre linia lor genealogică, dar și importante detalii despre riscul genetic pentru anumite boli. Însă prin studierea mostrelor de ADN trimise voluntar, oamenii de știință fac descoperiri importante pentru sănătatea întregii planete.
În scrisoarea lor, Bill și Melinda Gates spun că un grup de oameni de știință finanțați de fundația lor a descoperit o posibilă corelație între șase gene umane și riscul de naștere prematură. Una din aceste gene determină modul în care corpul procesează seleniul. Aceste rezultate indică o posibilă corelație între nivelul de seleniu din organism și riscul de naștere prematură.
Riscul de prematuritate este o problemă importantă de sănătate. 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an. Prematuritatea și complicațiile sale este și una din cauzele principale de deces la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, atrag atenția autorii. Și deși prematuritatea afectează mame și copii din întreaga lume, fără o aparentă discriminare, condițiile de trai și calitatea serviciilor medicale la care au acces aceșți copii face o diferență importantă în ceea ce privește șansele lor de supraviețuire. Astfel, copiii născuți prematur în țările cu venituri mici au un risc mai mare de deces față de cei născuți în țări cu venituri mari.
Cum putem diminua poluarea și opri încălzirea globală
„Îmi doresc ca mai mulți oameni să înțeleagă magnitudinea eforturilor necesare pentru a opri încălzirea globală”, spune Bill Gates. Acesta atrage atenția asupra faptului că cei mai mulți oameni cred că soluția stă în sursele de energie regenerabilă generatoare de electricitate. Însă producția de energie electrică reprezintă doar un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Agricultura este responsabilă pentru 24% din emisiile de gaze de seră, urmată îndeaproape de industria producătoare de materiale, cu 21%. Lumea noastră se extinde permanent, construim mai mult ca niciodată. Însă cei mai mulți dintre noi nu știm de câtă energie din combustibili fosili este nevoie pentru a produce ciment sau oțel. Împreună, aceste trei industrii sunt responsabile de 70% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din lume. Transporturile sunt „doar” pe locul patru în topul marilor poluanți, cu 14% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale planetei.
Pentru a rezolva problema încălzirii globale și a schimbărilor climaterice, toate aceste probleme trebuie adresate simultan. Trebuie să reducem simultan emisiile rezultate din producția de energie electrică, din agricultură, producție și transporturi. Aceasta este una din marile provocări cu care lumea noastră se confruntă în prezent, spun soții Gates.
Datele folosite în studii și rapoarte sunt sexiste
Cât de mari au fost veniturile femeilor din țările în curs de dezvoltare anul trecut? Câte proprietăți dețin femeile din Africa? Cât de multe ore pe zi de treburi domestice fac fetele în plus față de băieți? Nimeni nu poate răspunde la aceste întrebări, pentru că acestea nu au fost puse niciodată, atrage atenția Melinda Gates.
Ne place să credem că informațiile pe care le colectăm pentru studiu sunt obiective, însă răspunsurile pe care le primim sunt dependente de întrebările pe care le punem. Și în multe situații femeile nu sunt suficient reprezentate în aceste întrebări.
Melinda Gates a dat ca exemplu faptul că majoritatea informațiilor colectate despre femei în țările sărace sunt despre sănătatea lor – în special sănătatea lor din punct de veere al abilității de a se reproduce. Atunci când principalul rol al unei femei în societate este să fie soție și mamă, cercetările și informațiile colectate pentru cercetare tind să se concentreze aproape exclusiv asupra acestor aspecte. Nu știm dacă aceste femei lucrează, cât câștigă, ce bunuri sau proprietăți dețin pentru că în multe țări veniturile sunt calculate pe gospodărie. Pornind de la aceste date – sau de la lipsa lor – este ușor să subapreciem valoarea economică a muncii depuse de femei. La fel de dificil este să evaluăm dacă condițiile lor economice și sociale se îmbunătățesc prin măsurile luate.
O altă față a naționalismului
„Dacă îți pui țara pe primul loc nu înseamnă că trebuie să întorci spatele întregii lumi. Este o afirmație pe care o vom face în mod repetat în următorii ani, pentru că suntem într-o perioadă crucială pentru sănătatea globală”, scriu soții Gates în scrisoarea lor.
Anul acesta (în 2019), guvernele vor trebuie să-și întărească angajamentul și să refinanțeze Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei – una dintre cele mai mari și mai importante inițiative de sănătate publică din lume. De la lansarea sa în 2002, Fondul Global și partenerii săi au ajutat la salvarea a 27 de milioane de vieți. În prezent, 17 milioane de persoane din întreaga lume primesc tratament gratuit anti-HIV finanțat de Fondul Global. Fără acest tratament, mulți ar muri, iar epidemia HIV/SIDA ar face ravagii.
Gavi – Alianța Globală pentru vaccinuri și imunizare – va organiza o strângere de fonduri în 2020. În cei 20 de ani de existență, Gavi a oferit vaccinuri gratuite pentru mai mult de 690 de milioane de copii – „este ca și cum ai vaccina întreaga populație a Europei”, atrage atenția Bill Gates.
Aceste inițiative globale funcționează cu bani din donații – publice și private și sunt foarte cost-eficiente. Și aici intervine definiția naționalismului propusă de soții Gates. Statele cu venituri mari contribuie cu mai puțin de 0,1% din bugete la aceste cauze de sănătate publică globală. Naționalismul nu ar trebui să facă statele bogate să-și întoarcă privirea de la imaginea de ansamblu – sănătatea planetei implică eforturi globale, iar interesul este al tuturor ca aceste inițiative să continue să funcționeze, spun Bill și Melinda Gates.
Sărăcie, criminalitate, toalete și telefoane mobile
Alte subiecte discutate în scrisoare au vizat legătura dintre sărăcie și criminalitate și despre cum acest cerc vicios ar putea fi spart, reinventarea toaletei și dificultățile unui trai fără acess la instalații sanitare de bază. În viziunea soților Melinda și Bill Gates, în timp ce manualele școlare devin desuete, telefoanele mobile sunt instrumente puternice care împuternicesc femeile din țările cele mai sărace și le ajute să-și construiască o viață independentă.