Problemele cardiovasculare cresc riscul de probleme de memorie şi gândire şi de demenţă – studiu

Problemele cardiovasculare cresc riscul de probleme de memorie şi gândire şi de demenţă, arată un studiu realizat de  Global Council on Brain Health (GCBH) din Marea Britanie.

Printre acestea se numără factori precum hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, diabetul, fumatul, stilul de viaţă sedentar şi obezitatea, care deteriorează în timp pereţii vaselor de sânge și pot creşte riscul de demenţă, inclusiv de a dezvolta boala Alzheimer.

Cu cât o persoană are mai multe probleme cardiovasculare, cu atât este mai mare riscul de declin cognitiv şi demenţă, susţin cercetătorii în raportul ”Conexiunea creier-inimă”.

Și aceasta pentru că aceste probleme şi comportamente pot afecta în mod direct creierul prin mini atacuri cerebrale, iar efectele lor se acumulează în timp, conform raportului citat de Agerpres.

Astfel, menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă odată cu înaintarea în vârstă.

De asemenea, GCBH a conchis, de asemenea, că există dovezi solide care demonstrează că nu este niciodată prea târziu pentru abordarea acestor probleme sau pentru reducerea riscurilor, chiar şi în cazul persoanelor cu vârste de 70 sau 80 de ani. Însă, cu cât mai devreme este adoptat un stil de viaţă sănătos şi sunt rezolvate problemele cardiovasculare, cu atât este mai bine pentru a avea un creier mai sănătos.

”Bolile care vizează inima şi vasele de sânge afectează totodată vasele de sânge din creier şi pot provoca daune la acest nivel.

Vestea bună este că putem lua măsuri pentru a ne reduce riscul de declin cognitiv şi putem întreprinde acţiuni pozitive pentru a preveni declinul cognitiv şi demenţa”, a declarat Caroline Abrahams, director în cadrul organizaţiei Age UK.

”Un control mai bun al hipertensiunii arteriale şi hipercolesterolemiei, reducerea aportului de sare şi de alcool în exces, stoparea fumatului şi adoptarea unor măsuri pentru reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral – care este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru demenţă – toate acestea contribuie la scăderea riscului”, a notat Abrahams.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.