Proces legislativ pe „repede înainte”, la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății

În Monitorul Oficial din 30 mai 2019 a fost publicat Ordinul ministrului sănătății nr. 814 din 29 mai 2019 privind modificarea anexei nr. 1 la Ord. m. s. nr. 1.468/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România, care pot fi utilizate/comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, a prețurilor de referință generice și a prețurilor de referință inovative.

În fapt, este vorba de creșterea prețurilor pentru medicamentele Viekirax și Exviera, folosite în tratamentul infecției cu virusul hepatitic C. Pentru aceste medicamente există contracte de cost – volum – rezultat, dar creșterea prețurilor s-a făcut cu derogare de la prevederile stipulate în art. 4 alin. 1 și art. 12 alin. 2 din Ord. m. s. nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, pe baza unei note aprobate de conducerea Ministerului Sănătății.

Reprezentantul deținătorului autorizațiilor de punere pe piață ale celor două medicamente, AbbVie România, a solicitat în martie 2019 reducerea prețurilor din Canamed (stabilite la finalul anului 2018), pentru medicamentele în cauză, lucru aprobat de MS prin Ord. m. s. nr. 625/2019, publicat în Monitorul Oficial la 25 aprilie. Ulterior, compania farmaceutică a revenit asupra modificării, solicitând revenirea la prețurile anterioare (mai mari).

Întregul proces legislativ a fost accelerat de Ministerul Sănătății, proiectul de ordin fiind publicat pe site-ul MS de la 17 la 27 mai 2019, pe 28 mai având loc o dezbatere publică la sediul MS, iar pe 29 mai a fost deja semnat ordinul de către Sorina Pintea, ministrul sănătății. Astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, au intrat deja în vigoare noile prețuri, mai mari.

Prețurile modificate la cererea companiei AbbVie în aprilie 2019 erau de 1.012,61 lei (preț cu amănuntul minimal cu TVA) pentru Exviera și de 10.901,09 lei pentru Viekirax. Prin ordinul publicat astăzi, pe „repede înainte”, prețurile au devenit 3795,59 lei pentru Exviera și 42.905,35 pentru Viekirax. Nicăieri, în documentele care explică adoptarea acestor prețuri, nu este furnizată vreo explicație a motivului pentru care AbbVie întâi a cerut reducerea prețurilor și apoi a cerut majorarea la loc a acestora.

Conform datelor CNAS, în România sunt aproximativ o mie de pacienți incluși în tratamentul cu Viekirax și Exviera, aflați în limita maximă a perioadei de administrare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.