Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrage atenția că este ” o situație fără precedent în spațiul Uniunii Europene, ca medicamentele generice să fie penalizate de o taxă atât de mare”.
Potrivit organizației, din anul 2015 taxa clawback s-a dublat, acești ani fiind pierduți pentru România, deoarece taxa a afectat capabilitățile de investiții ale producătorilor si disponibilitatea medicamentelor ieftine pentru pacienții români.
“Din 2015 și pâna în prezent au fost retrase din piață circa 3.000 de medicamente, din care peste 2.500 sunt medicamente generice, majoritatea sub 30 lei. Dacă nu se rezolvă problema clawback-ului, vom asista la o situație fără precedent în ceea ce privește disponibilitatea medicamentelor generice, precum și la închiderea unor linii de producție”, se arată în comunicatul asociației.
“Nu există o mai mare dovadă a lipsei de predictibilitate fiscală, decât faptul că CNAS nu pare să fie în măsură a da detalii, cu atât mai puțin a proba, corectitudinea/realitatea datelor transmise referitoare la clawback”, se adaugă în document.
”Această taxă, devenită nesustenabilă, atrage după sine efecte negative pentru pacienți, precum dispariția a mii de medicamente importante de pe piață, adâncindu-se astfel criza medicamentelor din România”, a declarat Valentina Băicuianu, Director Executiv, APMGR.
Ea a cerut ajustarea bugetului de medicamente cu inflația, la nivelul anului 2018, adică 4,63% conform INS.
Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că ”taxa clawback, așa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor al pieței de medicamente”.
El a atras atenția că, în condițiile actuale, nu sunt generate condițiile pentru o prezență serioasă și o competiție pe piața medicamentelor.
”În privința taxei clawback, aceasta a ajuns la 26%-27%, pentru că au crescut costurile pe medicamentele compensate și gratuite, menținând aceeași anvelopă bugetară”, a atras atenția Ludovic Orban.
”Firmele din domeniu nu mai pot să suporte această povară fiscală și se retrag încet, încet de pe piață”, a subiniat el.
Potrivit lui, va trebui analizată și aplicarea taxei clawback ”oarecum paușal” și pe medicamentele inovative, și pe cele generice.