Sute de organizații și asociații medicale, medici cardologi și experți în sănătate publică din România avertizează asupra pericolului la care sunt expuse persoanele care folosesc produsele pe bază de tutun încălzit. Potrivit unui studiu recent citat de Inițiativa 2035 fără tutun, expunerea la emisiile dispozitivelor pe bază de tutun încălzit afectează peretele vascular la fel de mult ca fumul de țigară.
„Producătorii dispozitivelor care încălzesc tutunul susțin că acestea facilitează o expunere redusă a consumatorului la substanțe toxice atunci când inhalează reziduurile produselor respective. Cercetătorii independenți atrag atenția, însă, că o expunere redusă la noxe nu este echivalentă cu un risc redus pentru sănătate, prezentând argumente obținute chiar din studiile plătite de producători pentru a evalua toxicitatea acestor produse” se arată într-un comunicat al Inițiativei 2035 fără tutun.
Comunicatul vine în aceeași zi în care Comisia pentru sănătate publică din Senatul României a discutat modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările și completările ulterioare, în sensul interzicerii utilizării dispozitivelor electronice de tip „țigaretă electronică” și al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului în spațiile publice închise și în spațiile închise de la locul de muncă. Conform unor informații publicate de Hotnews.ro, Comisia ar fi avizat negativ proiectul de modificare a Legii 349.