Prof.dr. Achimaş-Cadariu: „Premierul Marcel Ciolacu mi-a promis că Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului va fi implementată”

Șef de lucrări, prof.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, totodată deputat de Cluj, a obţinut din partea premierului desemnat Marcel Ciolacu, promisiunea că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. În schimb, va vota joi „pentru „învestirea noului Guvern în Parlament” – transmite biroul său parlamentar.

Ieri, acesta s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Sănătăţii pe motiv că a promovat un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României; totodată, a afirmat că nu va vota un guvern din care ar putea face parte oficialul amintit.

Iniţiator şi coordonator al echipei de specialişti care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului(PNCC), prof.dr. Achimaş-Cadariu a lansat acuzații dure în Comisia de Sănătate  împotriva lui Alexandru Rafila, învinunindu-l de „neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului”: „Aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare”, i-a transmis specialistul clujean.

Noul premier a promis că se va implica personal în procesul de implementare al PNCC

Conforum unui recent comunicat de presă al medicului clujean, premierul desemnat Marcel Ciolacu l-a invitat ulterior la discuţii pe deputatul PSD de Cluj unde şi-ar fi asumat angajamentul că se va implica „personal” în procesul de implementare a Legii privind PNCC şi că „va ţine aproape” de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, cea mai afectată de tergiversarea aplicării actului normativ.

„Vă asigur că, în ceea ce mă priveşte, atunci când insist pentru implementarea legii, nu o fac din orgoliu. În fond, mi-am dus la capăt munca de parlamentar, odată ce actul normativ a fost promulgat. Aş putea să mă retrag. Dar ca medic nu pot ignora viaţa pacienţilor bolnavi de cancer. A reda acum speranţa celor care văd în cancer o fatalitate a fost şi este misiunea centrală a mandatului meu de parlamentar”, a transmis prof.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministerul Sănătăţii are obligaţia legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului

Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni iar în 3 noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu este medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în ştiinţe medicale şi are o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare.

Activitatea de cercetare se axează, în mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilităţii la pacientele oncologice, tumori rare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.