Prof. dr. Alexandru Rafila: Carantină pentru românii care vin din sudul Africii

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că românii care vin din țările africane unde a apărut noua variantă de coronavirus,  intră în carantină.

Prof. dr. Alexandru Rafila a spus că OMS și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii în șapte țări, după ce au fost izolate tulpini de îngrijorare ale coronavirusului, care se pare că au mutații majore. Aceste țări sunt Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

În acest context, a fost adoptată o hotărâre CNSU privind restricții pentru românii care vin din acele zone afectate.

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (…), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

Referitor la eficacitatea vaccinului anti-COVID în fața noii tulpini, ministrul Sănătății a spus că „trebuie să spunem foarte clar (…) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.