Prof. dr. Alexandru Rafila: Doza a treia este foarte importantă pentru țările unde acoperirea vaccinală este de 70-80%

Prof. dr. Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a declarat joi seară, că prioritatea în acest moment, potrivit poziției OMS, este vaccinarea a cât mai multă populație împotriva noului coronavirus în statele cu o acoperire vaccinală scăzută.

Totodată, ministrul Sănătății a mai precizat că doza a treia de vaccin este importantă pentru statele unde acoperirea vaccinală este de 70-80%.

”Noi discutăm despre doza a treia în condițiile în care avem mai mult de 60% din populație nevaccinată cu primele două doze. Prioritatea, și asta este poziția OMS, este de a vaccina cât mai mult din populație. Doza a treia este foarte importantă pentru țările unde au 70-80% acoperire vaccinală, dar pentru țările unde au 35-40% acoperire vaccinală importanța nu este pe primul loc pentru doza a treia ci este importanța vaccinării celor care nu s-au vaccinat încă pentru că acesta este motivul pentru care cazuri grave și avem decese.”, a explicat ministrul.

Întrebat care este opinia sa despre necesitatea celei de-a treia doze de vaccin pentru a putea călători liber din 2022, așa cum propune Grecia, că acest lucru este analizat la nivelul Uniunii Europene (UE). De asemenea, a precizat că trebuie discutat și cu privire la dozele care se administrează la copii sau la adolescenți până la vârsta de 18 ani și dacă aceste prevederi se aplică și acestora.

”Rămâne de văzut, nu este o intenție a UE. Este o propunere a Greciei și această propunere este analizată la nivelul UE. Doza trei este în mod evident necesară pentru persoanele care nu au trecut prin boală pentru că imunitatea s-a observat că în general nu este mai lungă de șase luni, dar trebuie luate în discuție toate aspectele mai ales că există și persoane care au trecut prin boală, au făcut două doze de vaccin, și trebuie analizat dacă toată lumea indiferent de situație are nevoie de această a treia doză și trebuie discutate lucrurile legate de dozele care se administrează la copii sau la adolescenți până la vârsta de 18 ani și dacă aceste prevederi se aplică și acestora. Dacă pentru adulți p oate fi un lucru care să fie acceptabil, poate că acești părinți nu vor să își vaccineze neapărat copii. Lucrurile trebuie discutate, trebuie să existe dovezi științifice care să certifice nevoia acestor doze inclusiv la persoanele care au trecut prin boală”, a declarat ministrul Sănătății.

Prof. dr. Alexandru Rafila a mai spus că în data de 7 decembrie va fi o reuniune la Bruxelles a tuturor miniștrilor Sănătății, unde va avea un punct de vedere dacă se va discuta și despre acest aspect.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.