Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Oboseala lasă urme și deteriorează buna funcționare a creierului

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea avertizează asupra efectelor pe care oboseala le are asupra bunei funcționări a creierului, somnul fiind decisiv pentru o funcționare normală a acestuia și pentru o bună funcționare a sistemului imunitar.

”Spun deseori că odihna este extrem de importantă. Pentru că organismul nostru are nevoie de ea într-o măsură în care nici nu gândim! Există un ritm de care trebuie să ținem cont. În 2017, trei cercetători americani au primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirile lor referitoare la ritmul biologic. Și ei spun așa: „Somnul este decisiv pentru o funcționare normală a creierului și o bună funcționare a sistemului imunitar. Tulburările de somn sunt asociate cu depresiile, tulburările bipolare, afecțiunile neurologice, dar și cu cancerul”. E dovedit: oboseala lasă urme și deteriorează buna funcționare a creierului. Noi trebuie să activăm, apoi să ne odihnim. Să respectăm ritmul. Trebuie să avem grijă de „capitalul” nostru de sănătate, în special de cel de sănătate mentală”, atrage atenția prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea într-o postare.

Totodată, medicul neurochirurg atenționează că și temperaturile ridicate pot avea consecințe în ceea ce privește buna funcționare a creierului și îndeamnă populația să se protejeze pe cât posibil de caniculă.

”Vă recomand să vă feriți de căldura excesivă! Hipotalamusul reglează temperatura organismului și, în cazul în care aceasta este foarte ridicată, procesele chimice din creier sunt afectate. Canicula încetinește buna funcționare a creierului și provoacă nu doar oboseală, ci și stres, nervozitate, anxietate, stări depresive. Deci, stați la umbră, beți apă, nu mâncați produse cu nivel ridicat de grăsimi, evitați alcoolul!”, a mai precizat medicul neurochirurg.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.