Prof. dr. Alina Tănase: Activitatea de transplant medular cu celule stem hematopoietice din Europa și din toată lumea a scăzut în contextul pandemiei

Activitatea de transplant medular cu celule stem hematopoietice din Europa și din toată lumea a scăzut, în contextul pandemiei de COVID-19 și al realizării doar a procedurilor de urgență, a atras atenția prof. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular, în cadrul unei conferințe de presă.

În același timp însă, faptul că populația vine să se înregistreze ca donatori voluntari în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice îi încurajează pe specialiști să lupte pentru a salva cât mai multe vieți.

”Este o perioadă neobișnuită pentru activitatea de transplant. Și nu vorbesc doar despre activitatea de transplant medular din România sau din Institutul Clinic Fundeni. Activitatea de transplant medular cu celule stem hematopoietice din Europa și din toată lumea a scăzut ca activitate în acest an tocmai fiindcă s-au putut realiza doar procedurile de urgență. Dar transplantul alogeneic cu donator neînrudit, în marea majoritate a cazurilor, este o procedură de urgență. Și faptul că am avut posibilitatea să aducem celule din străinătate, chiar și așa cu multe obstacole și cu mult mai multă grijă, ne bucură. Aceste celule au ajuns la timp pentru pacienții noștri mi se pare un câștig extraordinar. Faptul că am avut donatori români care au venit să doneze în această perioadă în care marea majoritate a populației se ferește de spitale este de asemenea un lucru care trebuie subliniat și care cred că ne obligă să ne ducem activitatea medicală mai departe. Și ne obligă să oferim această procedură cu caracter curativ pacienților care au nevoie de ea”, a declarat prof. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular.

În 2020, în ciuda contextului epidemiologic actual, aproape 5.000 de români, mai exact 4.981, s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Registrul din România numără în prezent 75.035 de persoane. De asemenea, s-a constatat o creștere constantă a numărului de donatori voluntari de celule stem hematopoietice, o creștere anuală de aproximativ 11.000 de donatori. Și chiar dacă Registrul numără peste 75.000 de persoane, totuși Registrul din România este unul mic, comparativ cu situația la nivel internațional, doar 0,33% din populația României fiind înscrisă în acest Registru, după cum a declarat Aurora Dragomirișteanu, directorul general al RNDVCSH, în cadrul unei conferințe de presă.

La nivel mondial, peste 37 de milioane de potențiali donatori sunt înscriși în Registrele din 59 de țări, de pe toate continentele. Iar peste 310 mii dintre donatori potențiali înscriși în registrele internaționale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți, dintre care peste 23 de mii au donat în anul 2019.

Chiar dacă numărul de potențiali donatori depășește 37 de milioane, totuși pentru o treime dintre pacienții români nu se găsesc donatori compatibili, după cum a mai subliniat Aurora Dragomirișteanu.

”România face parte din cele 62 de țări care au deschis și au dezvoltat registrele donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice. Fiecare pacient asistat să învingă boli severe prin transplant de celule stem hematopoietice reprezintă o confirmare a importanței acestui program și a colaborării din această rețea internațională. Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate fi un potențial donator și poate salva viața unui pacient diagnosticat cu o boală de sânge gravă care nu are tratament. Faptul că aproape 5.000 de români au optat să se înscrie voluntar în registru doar în acest an atât de special și greu încercat de pandemia COVID-19 este încurajator. Denotă conștientizare, asumare de responsabilitate și o bună funcționare a acestui program valoros aducător de speranță și viață. Donatorii înseamnă viață pentru cei aflați în suferință și de aceea vrem să mulțumim tuturor voluntarilor noștri înscriși până în prezent în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Fiecare dintre aceștia poate fi perechea salvatoare pentru cineva bolnav din România sau din orice parte a lumii. Încurajăm cât mai mulți români să se alăture Registrului. Înscrierea este un gest simplu, dar care poate salva o viață. Copiii și adulții din România diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar au șanse mai mari atunci când se găsesc mai rapid și mai ușor donatorii cu ajutorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Mulțumesc cadrelor medicale care au continuat activitatea de transplant chiar în situația epidemiologică actuală în care ne aflăm, continuând să salveze vieți!”, a transmis ministrul Sănătății într-un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, ce urmează să fie marcată pe 19 septembrie.

În același timp, Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat: ”Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, din punctul nostru de vedere, este un model de bune practici. Ați reușit să fiți vizionari, permițând înscrierea online a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, făcând acest proces mult mai simplu chiar din anul 2019, prevăzând parcă evoluția nefastă din acest an. Iată că mii de români au putut să se înscrie și procesul a continuat și în acest an care a pus reale dificultăți. Ministerul Sănătății susține Programul de Transplant Medular și ne dorim dezvoltarea acestui program și semnele sunt încurajatoare. Există o experiență bogată în România, însă program încă îl putem considera anii de pionerat. Urmărim includerea și a altor centre în Programul de transplant medular cu donatori neînrudiți și sperăm ca aceasta să se întâmple cât mai repede, centrele respective să capete experiența necesară pentru a putea accede în program. Am inițiat împreună cu CNAS discuții și sperăm să rezolvăm cât mai repede una dintre problemele pe care donatorii o au legată de concediile medicale. Sper ca în acest an să se rezolve. Aveți în noi un partener și un susținător.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.