Prof. Dr. Bogdan Timar, medic diabetolog și decan Facultatea de Medicină din cadrul UMF ”Victor Babeș” Timișoara, a declarat că prevenția amputațiilor în rândul persoanelor cu diabet zaharat este o adevărată provocare și că este esențial să existe o echipă multidisciplinară, din care să facă parte toți profesioniștii implicați în managementul diabetului zaharat și al complicațiilor sale, inclusiv podiatrul, astfel încât cât mai puține persoane cu diabet zaharat și picior diabetic să ajungă la amputație.
”Prevenția amputației este o adevărată provocare pentru noi ca și corp medical implicat în tratamentul pacienților cu diabet zaharat. Este o provocare, cu atât mai greu de răspuns la ea și d erezolvat cu cât trebuie să ne gândim că singura soluție este o abordare multifactorială a factorilor care duc la această amputație. Și ține foarte mult de formarea unei echipe de lucru împotriva amputațiilor, echipe de lucru care trebuie să conțină profesioniști în domeniul sănătății din toate ramurile implicate în apariția acestei amputații. Și vorbim de medici diabetologi, de chirurgi vasculari, podiatri, vorbim de implicarea neurologului, a cardiologului și a echipei multidisciplinare care poate, în final, să ducă la prevenția acestei amputații. (…) Amputațiile la pacienții cu diabet reprezintă o veritabilă problemă atât pentru pacinetul în sine cât și pentru sistemele globale de sănătate. (…) Dacă vorbim de evitarea amputațiilor, prevenția este elementul cheie aici. Prevenția care vizează managementul diabetului, neuropatiei diabetice și, cu siguranță, implică aici încă io ramură și anume podiatria”, a declarat prof. dr. Bogdan Timar.
De asemenea, prof. dr. Bogdan Timar, a spus că riscul de amputație în rândul pacienților cu diabet zaharat este aproximativ 10-20 de ori mai mare decât cel întâlnit în populația generală și că riscul crescut de apariție a amputație este mediat oarecum de prezența neuropatiei și a arteriopatiei diabetice. Situații care, printr-un management corespunzător și precoce, pot fi evitate.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.
Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.
Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.
Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.