Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Investiția noastră în educația medicilor care pleacă în țările europene ar putea fi recuperată sub formă de tehnologie și investiții în sănătate

Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, vicepreședinte Colegiul Medicilor din Municipiul București și coordonator Departament Studii și Stagii de Dezvoltare din cadrul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a declarat că pilonul educației medicale continue pentru medicii din România trebuie să fie universitățile de medicină și farmacie. Totdată a atras atenția și asupra faptului că există specialități pentru care nu există posibilități suficiente de formare.

”Sunt specialități defavorizate, specialități cu puțini medici și specialități pentru care nici posibilitățile de formare nu sunt suficiente. (…) Pilonul acestei educații medicale continue pentru toți medicii din țara noastră să fie universitățile de medicină și farmacie, care asta trebuie să facă”, a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu.

De asemenea, prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu a atras atenția și asupra migrației medicilor din România și a sugerat și o soluție astfel încât pierderile suferite din această cauză să fie compensate cumva.

”Există această capacitate, poate aparent mare, de a forma medici în România, pe care îi exportăm. Pe de o parte, e bine să exporți ceva, dar aș crede că aici ar trebui negociat cumva politic, diplomatic în Uniunea Europeană în sensul în care, bazat pe cifre, pe numărul mare de medici pe care noi i-am exportat pregătindu-i, încă o dată, pe banii statului român, să obținem în schimb investiții în sănătate din Europa și să obținem tehnologie. Cred că ar fi în cadrul mecanismelor de solidaritate europene o idee bună pentru conducătorii noștri politici să folosească aceste cifre, pentru că, mai ales astăzi în condițiile pandemiei, medicii români din țările europene și-au făcut pe deplin datoria și sunt foarte apreciați. Cred că s-ar putea întoarce această pierdere pe care mulți au sesizat-o, investiția noastră în educația medicilor care pleacă în țările europene, în primul rând sub formă de tehnologie, sub formă de investiții în sănătate dinspre țările europene către noi”, a mai adăugat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.