Prof. dr. Cătălina Poiană: Elementul definitoriu al Congresului Național al Societății Române de Endocrinologie din acest an îl reprezintă abordarea multidisciplinară

„Acest an și jumătate, în care cu toții ne-am confruntat cu o situație fără precedent în istoria modernă a umanității – infecția cu noul coronavirus – ne-a învățat, poate mai mult ca niciodată, cât de importante sunt educația medicală, colaborarea, abordarea multidisciplinară a problemelor de sănătate și, nu în ultimul rând, resursa umană din sănătate”, a declarat Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie (SRE), în cadrul ceremoniei oficiale a celui de-al 29-lea Congres Național al Societății Române de Endocrinologie. „Nu întâmplător ceremonia de deschidere a acestui congres național se desfășoară sub conceptul „Provocări și perspective în Endocrinologia Românească”, a adăgat președintele SRE.

Un număr record de peste 3.500 de medici endocrinologi s-au înscris pentru a urmări lucrările celui de-al 29-lea Congres Național al Societății Române de Endocrinologie.

„Faptul că la acest congres există o participare atât de mare, cu un număr record de participanți, ne face să credem că realizăm cu toții cât este de importantă patologia endocrină, dar și cât este de răspândită această patologie endocrină, lucru demonstrat, de asemenea, în această perioadă, când a trebuit să desfășurăm activitatea medicală și de asistență medicală în condiții total diferite”, a subliniat Prof. dr. Cătălina Poiană.

„La acest congres vor participa speakeri de marcă din endocrinologia românească, dar și internațională”, a precizat președintele SRE.

„Un element important este abordarea multidisciplinară. Acest lucru reprezintă o tradiție în endocrinologia românească, ce se bucură de niște premiere la nivel mondial, cum ar fi primul tratat de Endocrinologie din lume sau prima catedră de Endocrinologie din lume ori primul Institut de Endocrinologie din lume, înființat în urmă cu 75 de ani. De la bun început, Endocrinologia românească a fost gândită de părintele ei, profesorul Parhon, în abordarea multidisciplinară, pe care și noi o continuăm”, a mai declarat Prof. dr. Cătălina Poiană.

Elementul definitoriu al Congresului Național al Societății Române de Endocrinologie din acest an îl reprezintă abordarea multidisciplinară și abordarea unor tematici care susțin acest concept, spune președintele SRE.

„La acest Congres participă nu doar medici endocrinologi, ci și din specialități înrudite, precum diabetul, medicina internă, geriatria, medicina de familie. În cadrul acestor tematici multidisciplinare vor fi abordate elemente legate de endocrinopediatrie, pentru a sublinia importanța asistenței medicale în acest sens, aspecte ce țin de boli rare, cum ar fi tumorile endocrine, sau sesiuni comune ale endocrinologiei și diabetului”, a explicat președintele SRE.

Prof. dr. Cătălina Poiană a subliniat că Societatea Română de Endocrinologie are ca prioritate educația medicală continuă și pregătirea tinerilor medici endocrinologi.

„În ultimii ani, la Rezidențiat s-au scos din ce în ce mai multe locuri la specialitatea de Endocrinologie. Pregătirea tinerilor endocrinologi, respectiv a rezidenților, este o prioritate pentru seniorii endocrinologi”, a transmis președintele SRE.

„La Cartea Albă a Societății Europene de Endocrinologie, recent lansată, principalele topice au fost legate de obezitate, de cancere endocrine, de boli rare endocrine. Societatea Română de Endocrinologie a fost solicitată de a da „endorsement” acestei Cărți Albe. Este prima dată, când, la nivel european, în programele de sănătate, obezitatea este recunoscută ca o boală cronică și în programul european de sănătate se vor aloca fonduri pentru prevenția și tratamentul acestei boli cronice”, a mai spus  Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele SRE.

Declarațiile au fost făcute în cadrul celui de-al 29-lea Congres Național al Societății Române de Endocrinologie, cea mai importantă manifestare a endocrinologiei românești, care se desfășoară online în perioada 23-26 iunie 2021.

Ca structură, Congresul Național al Societății Române de Endocrinologie include sesiuni de meet the expert, dezbateri, comunicări orale și plenare.

De asemenea, în cadrul evenimentului sunt organizate simpozioane comune cu specialități conexe, precum „Complicații endocrino-metabolice la pacienții pediatrici cu afecțiuni hemato-oncologice”, „endocrino-pediatrie” sau „actualități în tumorile endocrine”.

Participarea la lucrările acestui eveniment de referință în endocrinologia românească este susținută integral de Societatea Română de Endocrinologie, astfel că este gratuită pentru medici.

Congresul se derulează pe Sanatatea.ONLINE/learning, platformă complexă dedicată evenimentelor științifice și nu numai, pe tematici medicale. online și producția video ale celui de-al 29-lea Congres Național al Societății Române de Endocrinologie sunt asigurate de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.