Prof. dr. Cătălina Poiană: Lansarea Registrului Național de Acromegalie, de un real folos pentru îmbunătățirea datelor epidemiologice legate de această afecțiune rară

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie (SRE), a declarat luni că lansarea Registrului Național de Acromegalie reprezintă un real progres care contribuie atât la îmbunătățirea datelor epidemiologice legate de această afecțiune rară, cât și la o creștere a calității vieții cu acromegalie.

”Este o mare bucurie pentru Societatea Română de Endocrinologie pentru că lansăm oficial primul registru de boli endocrine, primul registru care este funcțional legat de o boală endocrină. (…) Considerăm că existența unui astfel de registru, care să culeagă toate aceste date legate de epidemiologia acromegaliei, date privind elementele de diagnostic, evoluția după tratament și particularitățile de evoluție ale acestei boli pentru condițiile țării noastre, este un progres real și acest lucru nu poate să ducă decât la creșterea calității vieții pacienților noștri cu acromegalie și la o grijă mai bună pe care pe care noi, ca endocrinologi, putem să o acordăm acestor pacienți”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană în cadrul lansării oficiale a Registrului Național de Acromegalie.

Totodată, președintele SRE a mai precizat că în ceea ce privește acromegalia, o boală rară care afectează 40 până la 70 de persoane dintr-un milion potrivit statisticilor, mai sunt foarte multe lucruri de făcut, iar un astfel de registru este un pas important.

”Acromegalia este o boală rară, prevalența ei situându-se undeva la 40 până la 70 de cazuri per milion populație. Dacă luăm în calcul un studiu din Belgia, prevalența poate să ajungă undeva până la 100 -130 de cazuri per milion populație, iar dacă luăm în discuție cazuri și mai noi dintr-un studiu din Germania, datele de prevalență ar putea fi și mai ridicate. (…) Aceste cifre demonstrează faptul că în ceea ce privește prevalența reală a acromegaliei avem încă multe de făcut și lansarea unui astfel de registru de acromegalie poate să fie de un real folos în ceea ce privește îmbunătățirea datelor epidemiologice legate de această afecțiune rară”, a mai precizat președintele SRE.

Potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, acromegalia este o boală cronică, sistemică, care  de obicei se diagnostichează la o vârstă medie de 40 de ani, cu o prevalență egală la bărbați și la femei. Ceea ce este îngrijorător este faptul că pacienții cu acromegalie ajung la endocrinolog foarte târziu.

”Diagnosticul se pune de obicei destul de târziu, după cinci uneori 10 ani de evoluție sau poate, din păcate, chiar și mai mult din cauza faptului că debutul bolii este insidios, evoluția bolii este lent progresivă și, cel puțin la începutul bolii, semnele și simptomele pot să fie nespecifice, cu dureri osteo-articulare, cu astenie fizică, cu cefalee, cu transpirație, cu probleme dentare, cu apnee de somn, care de obicei trimit pacientul către consulturi la diverse alte specialități și destul de târziu către endocrinolog. (…) Prin toate mijloacele terapeutice pe care le avem la îndemână încercăm să controlăm cât mai bine acromegalia.  Cu cât acest control este mai bun, cu atât nu doar calitatea vieții este ameliorată ci și comorbiditățile sunt reduse și, de asemenea, rata mortalității se apropie de cea a mortalității generale, deci încărcătura dată de boală poate fi controlată”, a mai subliniat prof. dr. Cătălina Poiană.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.