Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a declarat că sistemul sanitar românesc se confruntă cu mai multe probleme și că, de cele mai multe ori, medicul este identificat cu sistemul de sănătate. Totodată, președintele CMMB a pus accent pe faptul că medicul a fost, este și va fi o resursă cheie în sistemul de sănătate și că trebuie găsite soluții urgente astfel încât să existe un echilibru în sistemul sanitar, iar medicul să poată profesa în condiții optime, de siguranță atât pentru el, cât și pentru pacienți.
”Așa cum știm cu toții, profesia de medic este una nobilă, în care te dedici în totalitate persoanei aflate în suferință. Însă este și o profesie care necesită foarte mulți ani de instruire și de practică, este o profesie aflată într-o dinamică continuă, în care trebuie să fii mereu la curent cu tot ce este nou în domeniu. Iar ceea ce este esențial este că niciun sistem de sănătate nu poate funcționa fără acest element și fără această resursă cheie – medicul! Medicul este parte din sistemul de sănătate, este cel care are un rol crucial în viețile pacienților. El este cel care interacționează cu pacientul, care identifică, pe baza experienței și expertizei sale profesionale și științifice, cele mai bune metode de abordare și de tratament pentru cel aflat în suferință. Însă, de cele mai multe ori, medicul, această resursă cheie a sistemului de sănătate, este confundat cu sistemul sanitar. De multe ori, medicul se confruntă cu situații greu de gestionat din acest punct de vedere”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană.
Președintele CMMB a mai pus accent și pe infrastructura precară a unităților medicale în care profesează cei mai mulți dintre medici.
”Să nu uităm că mare parte dintre medicii din România este nevoită să își desfășoare activitatea în condiții poate improprii, în unități medicale, ambulatorii, cabinete, spitale care nu au o infrastructură adecvată, care să corespundă anilor pe care îi trăim și care să răspundă eficient și în condiții de siguranță nevoilor pacienților de astăzi. Pentru că, trebuie să recunoaștem, că și profilul pacientului de azi s-a schimbat față de acum 30 sau 40 de ani”, a subliniat președintele CMMB.
În ceea ce privește resursa umană din unitățile sanitare, prof. dr. Cătălina Poiană a declarat: ”Resursa umană este esențială, avem nevoie de medici în sistem, avem nevoie de personal medical în spitale. Sunt specialități cu deficit de personal, sunt zone poate neacoperite de medici. Avem medici foarte bine pregătiți, instruiți atât în țară cât și în străinătate, dar din păcate, în mare parte, mediile în care își desfășoară profesia au rămas cu mult în urmă față de pregătirea lor. Și cu toate acestea, se depun eforturi pentru a face performanță. Pe de altă parte, o altă problemă care se cronicizează: ne pleacă tinerii medici din țară. Migrația în rândul acestora continuă să fie o mare problemă, chiar și în condițiile în care nivelul de salarizare în România a crescut. Trebuie să găsim soluții și resurse pentru a aduce un echilibru în sistemul sanitar românesc. Tehnologia are un pas galopant, reușim să ținem pasul cu el în ceea ce privește însușirea cunoștințelor, a noutăților, dar ce facem cu infrastructura? Ce facem cu personalul sanitar? Își poate dovedi eficiența în totalitate o tehnologie nouă dacă infrastructura sanitară nu corespunde? Putem aplica aceste noi tehnologii pe fondul unui deficit de personal medical? Încotro ne îndreptăm? Sunt întrebări care vin doar la o simplă privire de ansamblu, nu detaliată, asupra sistemului sanitar românesc! ”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.
Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.
Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.
Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.